Het zal wel wennen worden bij Ajax voor Perr Schuurs, denkt zijn zus

Transfer Verdediger Perr Schuurs vertrekt in de zomer naar Ajax. Hij komt uit een sportgezin: vader was handballer, zus is tennisster.

Perr Schuurs in actie tijdens de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen Telstar.
Perr Schuurs in actie tijdens de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen Telstar. Foto Etienne Zegers/Orange Pictures

Met Perr Schuurs heeft Ajax een van de meest begeerde talenten van Nederland vastgelegd. De 1 meter 93 lange centrale verdediger, net achttien geworden, komt over van eerstedivisieclub Fortuna Sittard.

Hij tekende donderdag een contract voor 4,5 jaar bij Ajax. Hij maakt het huidige seizoen op huurbasis af bij Fortuna en zal in de zomer naar Amsterdam komen. De hoogte van de transfersom is niet bekendgemaakt.

Schuurs is het jongste lid uit een Limburgs sportgezin uit Nieuwstadt, dat tegen Sittard aanligt. Vader Lambert Schuurs is voormalig handbalinternational en is met 312 interlands recordhouder. Oudste zus Demi (24) is professioneel tennisster en is voornamelijk actief in het dubbelspel. Ze staat 44ste op de mondiale ranking voor dubbelspelers en kwam dit jaar tot de derde ronde op Wimbledon met de Belgische Elise Mertens.

Moeder Monique heeft geen topsportachtergrond al deed ze vroeger veel aan sport; andere zus Fleau (21) speelt op hoog niveau handbal maar is geen prof.

Schuurs spreekt veel met zijn vader en zus over de eisen van het topsportbestaan, vertelt Demi. „Als hij een wedstrijd niet goed heeft gespeeld steek ik hem een hart onder de riem en zeg ik: morgen weer een nieuwe dag. En dan stuur ik hem een paar teksten door waar hij zich aan kan optrekken.”

Demi: „Als hij op vrijdag een wedstrijd heeft en op maandag weer moet spelen stuur ik een appje: vergeet je herstelshake niet te nemen. Dat accepteert hij, ook al is hij nu zelf wel zo ver dat hij dat zelf doet.”

‘Rust, reinheid en regelmaat’

Vader Lambert spreekt van een „levenswijze” in het gezin die gericht is op hard werken en een goede verzorging. Lambert: „Gezond eten en drinken, genoeg slapen. En de drie r’en: rust, reinheid en regelmaat. Dat is bijna vanzelfsprekend bij ons.”

De ontwikkeling van Schuurs is razendsnel gegaan. Hij maakte in oktober vorig jaar op zijn zestiende zijn debuut voor Fortuna. Onder coach Sunday Oliseh, die een jaar geleden aantrad, is hij uitgegroeid tot een vaste waarde. Schuurs is het gezicht van het nieuwe, verjongde Fortuna, dat is opgeklommen uit de kelder van de eerste divisie. De club staat momenteel tweede.

„Hij investeert ook in zichzelf in zijn eigen tijd”, zei Oliseh onlangs in gesprek met NRC. „Alles wat je hem probeert bij te brengen probeert hij vast te pakken.” Voor dit seizoen besloot hij Schuurs – toen nog 17 – tot aanvoerder te promoveren. Oliseh: „Hij heeft er de mentaliteit voor, hij werkt hard, is pro-actief, kan met iedereen goed overweg. Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg.”

Lees ook ons interview met Sunday Oliseh: “De wereld weet nu: oké, die Oliseh kan coachen.”

Schuurs is een vaste kracht in de nationale ploeg voor spelers onder negentien en is ook daar aanvoerder.

Hij was al langer in beeld bij PSV en meerdere buitenlandse (top)clubs en liep in mei stage bij Liverpool. Bij de gesprekken met Ajax waren zijn ouders aanwezig. „Mijn gevoel bij Ajax was het best”, zei hij op het clubkanaal.

Een transfer naar Eindhoven zou wellicht logischer zijn geweest. De Herdgang geldt als een gemoedelijke omgeving, die dichter bij de Limburgse volksaard staat. Zijn vader zegt dat dit een punt was in de gesprekken. „Maar Perr heeft uiteindelijk zelf de beslissing genomen.”

Kan hij aarden in Amsterdam? Zus Demi: „Dat zal inderdaad wel wennen zijn voor hem, er is daar een andere mentaliteit, wat brutaler. Hij is een hele sympathieke jongen die zijn eigen plan trekt. In onder negentien loopt hij ook tussen al die jongens en staat hij zijn mannetje. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”