Landelijke ophokplicht om vogelgriep

Bij een eendenbedrijf bij Biddinghuizen zou een zeer besmettelijke variant zijn geconstateerd. Zo’n 16.000 vleeseenden worden geruimd.

Een eendenbedrijf bij Biddinghuizen wordt vrijdag geruimd omdat er vogelgriep is geconstateerd. Foto ANP

Het ministerie van Landbouw heeft vrijdag een landelijke ophokplicht ingesteld omdat bij een eendenbedrijf in Flevoland vogelgriep is geconstateerd. Het zou gaan om een zeer besmettelijke variant van het type H5, schrijft het ministerie in een verklaring.

De ongeveer 16.000 vleeseenden van het bedrijf bij Biddinghuizen worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. De ophokplicht geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden en moet voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Binnen een straal van drie kilometer bevinden zich vier andere pluimveebedrijven die worden onderzocht. Tien kilometer rondom het bedrijf geldt verder een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en andere dierlijke producten die afkomstig zijn van pluimveehouders.

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) zegt in een reactie dat het nog niet duidelijk is hoe lang de ophokplicht zal duren: “We willen voorkomen dat een uitbraak kan plaatsvinden. Dit is een besmettelijke variant. Daarom hebben we de hoogste voorzorgmaatregelen getroffen.” De getroffen pluimveehouder kan volgens de minister beroep doen op een fonds om de schade te betalen.

Een woordvoerder van de NVWA noemt het “niet toevallig” dat het virus weer in december de kop opsteekt. De vogelgriep komt van wilde watervogels die door de kou deze tijd van het jaar uit het noorden van Europa naar het zuiden trekken en het virus met zich meebrengen.

Eerdere besmettingen aan dezelfde weg

Landelijk is voor commerciële pluimveebedrijven een aangescherpt hygiëneprotocol ingesteld. Dierentuinen, kinderboerderijen en particulieren die vogels houden zijn ook gewaarschuwd. Landelijk worden zij verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen van wilde vogels.

Het besmette bedrijf in Biddinghuizen bevindt zich aan de Alikruikweg, schrijft De Stentor. Vorig jaar werd aan die weg bij meerdere bedrijven ook al vogelgriep geconstateerd. Op het nabijgelegen Veluwemeer in de buurt van Harderwijk zijn deze week meerdere dode zwanen aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of zij besmet waren.

H5N8-variant

Eind vorig jaar was er een uitbraak van de zeer besmettelijke H5N8-variant. Naar aanleiding hiervan werden landelijke maatregelen genomen, zoals een ophokplicht voor pluimvee. In mei verklaarde het ministerie van Economische Zaken Nederland officieel vogelgriepvrij.

In oktober werd in het Zeelandse Sint Philipsland vogelgriep vastgesteld van een milde H5-variant. Het bedrijf werd geruimd en er werd een vervoersverbod opgelegd. Begin november werd dit verbod opgeheven.

    • Christiaan Paauwe