Kabinet onderzoekt homolijsten in andere gemeenten

In de jaren vijftig werden zo’n 225 sollicitanten door de gemeente Amsterdam afgewezen op basis van hun seksuele geaardheid.

Foto: Kees van de Veen/ANP

Het kabinet heeft aangekondigd op korte termijn een onderzoek te starten naar de homolijsten die in de jaren vijftig werden bijgehouden door de gemeente Amsterdam. Ministers Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) willen weten of dergelijke lijsten ook in andere gemeenten werden bijgehouden.

Vorige week werd bekend dat de gemeente Amsterdam namenlijsten bijhield van homoseksuele sollicitanten die een baan als gemeenteambtenaar ambieerden. Tussen 1950 en 1958 werden op basis van die lijsten zo’n 225 aspirant-ambtenaren in Amsterdam afgewezen vanwege hun seksuele geaardheid.

Structurele discriminatie

Uit het onderzoek moet blijken of er bij de overheid sprake is geweest van structurele discriminatie op basis van geaardheid. Het is nog niet duidelijk wat de vervolgstappen zijn als er inderdaad sprake blijkt van de ongelijke behandeling. Ook is het nog onduidelijk hoelang het onderzoek zal duren.

Lees ook: Amsterdam registreerde en weerde homo’s in jaren 50

Trouw schreef vorige week dat de lijsten vorig jaar per toeval werden gevonden in het Stadsarchief Amsterdam. Het bestaan ervan was bekend bij de gemeente. In totaal stonden op de lijsten de namen en achtergronden van zo’n 1.500 mensen. Het zou gaan om verslagen van een beoordelingscommissie die moest beslissen of sollicitanten al dan niet geschikt waren voor een functie als ambtenaar. De krant schrijft ook dat sollicitanten met homoseksuele familieleden, kennissen of vrienden, mogelijk afgewezen werden.

    • Maartje Geels