‘Hoog in de lucht kan ik heerlijk slapen’

Nachtwerkers, een fotorubriek van Lars van den Brink Wie werken er ‘s nachts? Babs Hirdes is stewardess bij TUI fly. „Ik let erop dat ik genoeg energie houd.”

Foto Lars van den Brink

Of ze nu om twee uur ’s nachts opstaat of om tien uur ’s ochtends, dat maakt Babs Hirdes (28) niet uit. Ze gaat altijd met plezier naar haar werk. „Als klein meisje wilde ik al stewardess worden. De passagiers van dienst zijn, daar houd ik van.”

De dienst voor een internationale vlucht duurt al snel twaalf uren. Ze vliegt vaak naar het Caraïbisch gebied. De vlucht terug gaat altijd door de nacht. Hirdes: „Dan is het fijn om tussendoor even twee uurtjes te rusten. Afhankelijk van de drukte wisselen we af wie mag.”

In de Dreamliner (Boeing 787) heeft het personeel de luxe van een slaapcabine. Bedje opmaken, muziekje aan en Hirdes is weg. „Het lukt niet iedereen, maar ik kan heerlijk slapen aan boord. De deining van het toestel, het geruis van de motoren.”

Na zes jaar bij TUI fly heeft ze geen enkel dag-nachtritme meer. Slapen doet ze wanneer ze kan en wanneer haar lichaam het aangeeft. Voor een vlucht vanaf Curaçao pakt ze dan bijvoorbeeld nog anderhalf uur in haar hotel. Dat is één volledige slaapcyclus. Stewardessen zijn slaapexperts.

„Chagrijnig tegen de passagiers ben ik nooit”, zegt Hirdes. „Ik let erop dat ik genoeg energie houd.” Dat kan betekenen dat ze thuis na het avondeten meteen gaat slapen. „Mijn vriend heeft begrip voor mijn werk, maar soms leef je wel langs elkaar.”

    • Ykje Vriesinga