Russische generaal mogelijk betrokken bij MH17

Op tapgesprekken is de stem te horen van een zekere ‘Dolfijn’, een Russische officier die mogelijk de Boek-raket bestelde waarmee MH17 is neergeschoten.

Bezichtiging wrakstukken van vlucht MH17
Bezichtiging wrakstukken van vlucht MH17 Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een mogelijke verdachte in het MH17-dossier is geïdentificeerd als een Russische generaal. Volgens burgerjournalisten van onderzoeksgroep Bellingcat en de Russische website The Insider gaat het om de huidige inspecteur van het Centrale Militaire District, kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov.

Het internationale rechercheteam dat onderzoek doet naar de MH17-crash – waarbij in 2014 in totaal 298 doden vielen onder wie 196 Nederlanders – publiceerde vorig jaar een vijftal afgeluisterde telefoongesprekken, waarop een zekere ‘Orion’ en een zekere ‘Dolfijn’ zijn te horen. Uit de gesprekken blijkt dat Dolfijn een oudere militaire commandant is, die wordt aangesproken als ‘Nikolaj Fjodorovitsj’. Het Joint InvestigationTeam (JIT) vroeg om meer informatie over beiden.

Volgens Bellingcat en The Insider is Dolfijn de 68-jarige generaal buiten dienst Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov. Een journalist van The Insider belde met Tkatsjov onder het mom van een interview over de militaire academie in Jekaterinenburg, waar Tkatsjov aan verbonden is. Bellingcat liet vervolgens een stemanalyse uitvoeren op de opgenomen gesprekken en de telefoontaps van het JIT. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Colorado en het Forensisch Wetenschappelijk Instituut van Litouwen is de stem waarschijnlijk dezelfde.

Lees ook deze reconstructie van het neerschieten van vlucht MH17: ‘Er komt een vogeltje aan’

In openbare bronnen is enige informatie te vinden over ‘Dolfijn’. De blogger Boris Rozjin (alias ‘kolonel Cassad’), een ingewijde op het gebied van de separatisten, beschrijft hem als een gepensioneerde officier, die in de zomer van 2014 lijn moest brengen in de wirwar van separatistische strijdgroepjes in Oost-Oekraïne. Volgens Rozjin mislukte die missie en vertrok ‘Dolfijn’ in het vroege najaar weer. Ook rebellenleider Igor Girkin (alias ‘Strelkov’) beschrijft in een interview een hoge officier met de codenaam ‘Dolfijn’.

Mogelijk heeft Dolfijn de Boek-raket besteld die op de avond van 16 juli 2014 vanuit Rusland werd aangevoerd en de volgende dag vanuit Snizjne vlucht MH17 neerschoot. In een van de tapgesprekken van het JIT belt Dolfijn met een onbekende over materieel dat op een ‘dieplader’ zal worden getransporteerd. Omdat het gesprek ongedateerd is, is het onduidelijk of het om de Boek-raket gaat.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van het onderzoek. Tkatjsov heeft in het telefoongesprek laten weten dat hij ten tijde van de crash diende als inspecteur in Rusland.