‘Veel proberen, lekker spelen’

Hilco van Staveren wint publieksprijs november, met het thema ‘Grenzen’.

BEWAAK DE GRENS! Foto Hilco van Staveren

„Dit is Edinburgh Castle in Schotland”, vertelt pabo-student Hilco van Staveren (20) uit Stolwijk. „We waren er met school op werkweek. ’s Avonds laat heb ik een paar foto’s van het kasteel gemaakt, steeds vanuit een lager perspectief. Op het laatst lag ik met mijn camera op de grond – dat was best fris. Maar die laatste is ’m wel geworden.”

De muur op de foto is niet nabewerkt, verzekert hij. „Er stonden felrode schijnwerpers op gericht, daardoor knalt-ie er zo uit.” De foto is gemaakt met de knop op HDR: de camera maakt drie beelden met verschillende belichtingstijd en voegt die dan samen. „Daardoor krijg je heel veel diepte. En door de lange sluitertijd komt er een beetje beweging in de wolken. Perfect voor een mooie achtergrond.”

Bevlieging

Vier jaar geleden kreeg hij voor zijn verjaardag een spiegelreflexcamera. „Eindelijk! Ik wilde er al eentje toen ik acht was. Maar mijn ouders vonden dat niks: veel te duur. Ze dachten ook dat het een bevlieging was, dat het wel weer zou overwaaien. Niet dus. Toen ik zestien was, vonden ze me oud genoeg.”

Van Staveren ging er fanatiek mee aan de slag. Oefende zich suf. Trok de natuur in. Las op internet zo ongeveer alles waar het woord fotografie in voorkwam. Volgde online cursussen. En maakte het zichzelf af en toe expres een beetje lastig. „Ik ging fotograferen in het schemerdonker, kijken of dat lukte. En niks automatisch, alles met de hand instellen. Veel proberen, lekker spelen. Zo heb ik mijn camera goed leren kennen.”

Verbazingwekkend mooi

Natuurfotografie vind hij fascinerend. Die kleuren, het onverwachte. „Het is vet om met een telelens een roofvogel heel dichtbij te halen.” Maar juist ook de kleine dingen boeien hem mateloos. „Een bloemetje is van een afstand gewoon een bloemetje. Van dichtbij ook, natuurlijk. Maar dan zie je toch pas goed hoe verbazingwekkend mooi alles in elkaar zit.”

Maar het meest houdt Van Staveren zich tegenwoordig bezig met portretfotografie en vooral bruidsreportages. „Het is gaaf dat je zo’n hele dag met het bruidspaar kan optrekken. Alle emoties die ze op dat moment vaak zelf niet eens bewust meemaken, zien ze later op jouw foto’s terug. Er ontstaat een band. Soms is het bijna jammer om na zo’n dag die mensen weer achter te moeten laten en met de foto’s bezig te gaan.”

Net even anders

De afgelopen vier jaar heeft hij veel geïnvesteerd. Lenzen, camera’s. Hij heeft zelfs een professionele drone aangeschaft. „Om net even iets anders te kunnen kijken dan andere fotografen.” Van Staveren erkent: „Mijn hobby is behoorlijk uit de klauw gelopen.” Hij is er elke dag mee bezig en verdient er af en toe een zakcentje mee. Maar zijn beroep wil hij er niet van maken. „Het zou best leuk zijn, maar tegenwoordig fotografeert echt bijna iedereen. Het is heel moeilijk om je te onderscheiden. Daar moet je zoveel tijd en geld in stoppen – dat is bijna onmogelijk. Ik acht mijn kansen op de arbeidsmarkt via de pabo hoger.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand december is ‘Mijn beste foto van 2017’.

    • Jos Jägers