Geoffrey Rush klaagt krant aan na #MeToo-beschuldiging

Volgens Rush heeft de berichtgeving van The Daily Telegraph zijn imago “onherstelbaar beschadigd”.

Geoffrey Rush tijdens de première van Pirates of the Caribbean in Los Angeles.
Geoffrey Rush tijdens de première van Pirates of the Caribbean in Los Angeles. Foto Jordan Strauss/AP

De Australische acteur Geoffrey Rush klaagt de tabloid The Daily Telegraph aan na beschuldigingen van ongepast gedrag, meldt persbureau Reuters. De krant schreef vorige maand dat een Australisch theatergezelschap een klacht had ontvangen over de acteur, ten tijde van de theatervoorstelling King Lear, waarin Rush de hoofdrol speelde.

Rush ontkent de aantijgingen en stelt de krant verantwoordelijk voor imagoschade. Hij eist een schadevergoeding en een verbod op verdere publicatie over het onderwerp.

“The Daily Telegraph heeft onterechte beweringen verspreid onder bombastisch grote koppen op hun voorpagina’s. Het heeft mijn reputatie onherstelbaar beschadigd.”

Geoffrey Rush is onder meer bekend van zijn rol als Einstein in de dramaserie Genius van National Geographic. NRC-recensent Hans Beerekamp schreef in mei een recensie over de serie.

‘Geen onwaarheden’

Chris Dore, de hoofdredacteur van de krant zei in een reactie tegen Reuters dat er geen onware berichtgeving is geweest. “We zullen onze positie in de rechtszaal verdedigen,” aldus Dore.

Volgens Rush is hij nooit op de hoogte gesteld dat er een klacht tegen hem was ingediend. De inhoud van de originele klacht is niet bekendgemaakt, maar Rush ontkent ieder vergrijp. Zijn advocaat zei in een verklaring:

“In het huidige klimaat kan “ongepast gedrag” van alles betekenen, van misbruik tot pesterijen en andere verwerpelijke activiteiten. Het moet vanaf het begin duidelijk zijn dat meneer Rush iedere vorm van slechte behandeling verafschuwt.”

Rush werd bekend door films als The King’s Speach en Pirates of the Caribbean. Vorige week trad de Australiër tijdelijk af als voorzitter van de Australische Academie voor Film en Televisie “totdat de zaak is opgelost”.