Opinie

Functionele graffiti

Ik hou ervan, van die piepkleine acties voor een ‘hoger doel’. Zoals het goede-daadje dat mijn 12-jarig overbuurmeisje verrichtte door, vlak voor pakjesavond, alle kadootjes uit de zak van Sinterklaas te halen en de Zwarte Piet-figuren op het inpakpapier met hartvormige stickers af te plakken. Of die actie van geërgerde buurtbewoners in Middelland. Zij verwijderden alle geelgrijze ‘smijtfietsen’ uit hun straat om die verderop demonstratief in een leeg parkeervak neer te zetten. En dat guerilla gardening overal in de stad, ook al zo’n sympathieke manier van actievoeren: eigenhandig een paar stoeptegels uit de straat trekken om er zonnebloemen of tomatenplanten in te zaaien. Aksie!

Die anarchist die vorige week in het holst van de nacht op de Nieuwe Binnenweg met een witte spuitbus een volledig zebrapad op het wegdek ‘schilderde’, verdient wat mij betreft de hoofdprijs voor ‘beste Rotterdamse burgeractie van 2017’, als die prijs al zou bestaan. Ter hoogte van gebakswinkel Koekela heeft deze burgerlijk ongehoorzame een geïmproviseerde oversteekplaats op het asfalt gespoten. De held! De witte strepen waren dan wel wat slordig ingekleurd en ietwat ongelijk, maar toch functioneel. Dankbaar maakten omwonenden er de volgende morgen in elk geval gebruik van, want na de herinrichting van de straat was de gemeente even vergeten het zebrapad terug te leggen, zo wil het verhaal. En het zo maar in het wilde weg oversteken van die racebaan is een levensgevaarlijke onderneming, wat mag blijken uit de vele (soms fatale) ongelukken die er te betreuren zijn.

Navraag bij winkeliers en buurtbewoners naar de identiteit van deze heldhaftige zebrapad-schilder levert niks op. Er wordt een beetje geheimzinnig gelachen, maar iedereen houdt zich van de domme. Trots zijn ze wel op hun anonieme medestander, want al jaren voeren winkeliers en bewoners (terecht) actie voor stevige verkeersmaatregelen in hun straat, waar auto’s, trams, fietsers, scooters en voetgangers elkaar constant in de weg zitten. Vorig jaar hingen de ondernemers zelf nog 30km-borden op, omdat ze zich in de steek gelaten voelen door het stadsbestuur. De wens om die snelheidsbeperking ook daadwerkelijk door te voeren, kan vanwege de inrichting van deze doorgaande weg (met trambaan) nog steeds niet worden ingewilligd. Wel zijn er inmiddels (permanente) stoplichten gekomen bij de kruising met de Mathennesserlaan, is de fietsstrook verbreed en zijn de tramhaltes aangepast, maar nog altijd wordt er veel te hard gereden op de Binnenweg.

Toch is die functionele graffiti van vorig weekend niet voor niks geweest. Exact op de plek van het geïmproviseerde zebrapad heeft de gemeente dinsdag alsnog een echte oversteekplaats op het wegdek aangebracht. Jammer genoeg houdt de geheimzinnige zebrapad-schilder zich nog altijd schuil. Ik had hem (of haar) graag willen uitnodigen voor een soortgelijke goede daad bij ons in de wijk, desnoods tegen betaling. Want al wil ik af en toe ook zelf graag de barricaden op, ik kan helaas nog geen tuinhekje schilderen.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.