‘Eerst sparen, dan kan ik weer een meubel kopen’

Verdienen en uitgeven Martijn Verloop (27) is leraar op basisschool St. Willibrordus in Schiedam. Daar geeft hij les aan groep 4. Hij woont in een klushuis in Schiedam.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik weet dat ik een beroep heb waar je niet rijk van wordt, en daar heb ik ook bewust voor gekozen. Na de havo wist ik dat ik geen baan wilde waarbij je de hele dag achter een computer zit, en omdat ik goed ben in de omgang met kinderen lag de pabo voor de hand. Ik werk nu vier jaar op basisschool St. Willibrordus, met veel plezier. Het is heel bijzonder om kinderen die nog zo open in het leven staan nieuwe dingen te leren. En ondertussen leer ik zelf ook, door hun vragen over zaken die voor volwassenen vanzelfsprekend lijken. Dat verandert bovendien mijn kijk op de wereld.

„Ik werk fulltime. Elke dag ben ik om half acht op school en meestal ga ik tegen vijf uur weer naar huis. Maar eigenlijk is het werk nooit af. Er is altijd nog wel een vergadering of een werkgroep waar ik iets mee moet, de administratie moet nog worden gedaan of er is nog contact met ouders over het een of het ander. Vanwege het grote tekort aan leraren – het is heel lastig om invallers te krijgen – vind ik dat er wel iets gedaan moet worden aan de werkdruk, want dat maakt ons beroep niet aantrekkelijk.

„Ondanks dat ik om die reden samen met mijn collega’s dinsdag mee doe aan de landelijke lerarenstaking, ben ik wel heel blij met mijn baan. Ik verdien voor mijn doen genoeg en ik denk dat ik voorlopig nog wel werkzaam zal zijn in het onderwijs. Daarvoor heeft het werken met kinderen te veel charme.”

UIT

‘Normaal gesproken heb ik genoeg geld voor uitjes en impulsaankopen, maar tegenwoordig gaat het grootste gedeelte van mijn geld op aan mijn huis. Toen ik de woning twee jaar geleden kocht was alles oud en moest het hele pand gestript. Ik heb alles opnieuw opgebouwd, grotendeels met hulp van mijn vader. Hij is heel handig en het is fijn om met iemand te kunnen sparren over hoe je iets moet aanpakken. Maar ik wilde mijn vingers niet branden aan de uitbouw, de riolering, de gasleidingen, de elektra en het stucwerk. Dat heb ik laten doen.

„Ik denk dat ik in totaal nu al zo’n 70.000 tot 80.000 euro kwijt ben geweest aan de verbouwing. Het grootste gedeelte is nu af, er moeten alleen nog binnendeuren en gordijnen of zonnewering voor de uitbouw komen. Voor de meubels ben ik aan het sparen. Ik koop iets nieuws als ik daar het geld voor heb. Ik probeer daarom zo’n 200 tot 300 euro per maand apart te zetten. Maar deze maand met alle feestdagen is dat lastig. Wel heb ik net een nieuwe bank kunnen kopen, daar ben ik nu van aan het genieten.

„Mijn vriendin en ik wonen nog niet samen, maar we zijn wel vaak bij elkaar. Ik betaal mijn eigen lasten en de nieuwe spullen voor mijn huis koop ik zelf. Het is wel de bedoeling dat ze op den duur bij mij intrekt, en dat we de kosten gaan delen.”