Eerste grote akkoord over Brexit

De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn klaar om te beginnen aan een “tweede fase”.

Theresa May en Jean-Claude Juncker bij het hoofdkantoor van de EU in Brussel Foto Yves Herman/Reuters

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een doorbraak bereikt in de onderhandelingen over de Brexit. Dit zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagochtend tijdens een persconferentie. Volgens Juncker is er “voldoende vooruitgang” geboekt en zijn de partijen “klaar om aan een tweede fase te beginnen”.

Op de drie moeilijkste onderwerpen is voldoende progressie geboekt, volgens Juncker. Het gaat om de financiële afhandeling tussen de twee partijen, de rechten van de Britten die in andere lidstaten wonen, en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Volg de laatste reacties op het akkoord in ons liveblog.

‘Genoeg toewijding’

Juncker heeft de Europese Raad het advies gegeven door te gaan met de tweede fase. “Het waren moeilijke onderhandelingen”, zei Juncker. “Het Verenigd Koninkrijk heeft genoeg toewijding getoond, maar er is nog veel werk te verzetten.”

Volgens persbureau Reuters heeft Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, een eerste versie van de uitkomst van de onderhandelingen inmiddels naar alle Europese leiders gestuurd.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Voor de fijnproevers. Dit is het gezamnelijke rapport van Britse en EU-onderhandelaars. https://t.co/laXaHDSnDi

De eerste resultaten over de drie struikelblokken zijn bekendgemaakt. Zo zullen Ierland en Noord-Ierland niet gescheiden worden door een “harde grens”, vanwege de “unieke situatie op het eiland”, zei Juncker. Op de website van de Britse overheid reageerde premier May:

“De overheid zal blijven regeren in het belang van de gehele gemeenschap in Noord-Ierland en alle overeenkomsten nakomen die de afgelopen twintig jaar hebben gezorgd voor enorme vooruitgang.”

‘Nog grote discussies’

Volgens de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) moeten er nog afspraken gemaakt worden over de economische samenwerking tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk, meldt persbureau Reuters. Volgens de partij bestaan er nog “grote discussies in het kabinet” over afspraken omtrent de gemeenschappelijke Europese markt en de douane-unie.

De rechten van de Britten die in de Europese lidstaten wonen en van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, zullen daarnaast beschermd worden. “Hun rechten blijven hetzelfde als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat”, zei Juncker.

Financiële afhandeling

Ook over de financiële afhandeling is een eerste akkoord bereikt. Zo blijven “administratieve procedures” voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk goedkoop. Een voorbeeld is het proces die zij moeten doorlopen om rechtmatig inwoner te worden van het afgescheiden Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft het VK toegezegd dat de afspraken die door de 28 lidstaten van de Europese Unie gemaakt zijn, door alle 28 staten nagekomen zullen worden, inclusief het VK.

Volgens Donald Tusk moeten er volgend jaar “aanvullende richtlijnen” komen over de afspraak met het VK.

“De deal van vandaag is een persoonlijk succes voor premier May, maar de moeilijke uitdaging ligt nog voor ons. Uit elkaar gaan is moeilijk, maar een nieuwe relatie opbouwen is nog veel moeilijker.”

Zodra de overige lidstaten de uitkomsten van de onderhandelingen hebben geaccepteerd, zal de Europese Commissie beginnen aan de volgende fase, zei Juncker.

“Ik zal het Europese parlement nauw betrekken gedurende het gehele proces, aangezien het aan hen is om de uiteindelijke overeenkomst te bekrachtigen.”

Eerder op de ochtend twitterde Martin Selmayr, de kabinetschef van Juncker, een foto met witte rook, vermoedelijk als verwijzing naar de doorbraak.

    • Floor Bouma