Diefstal

Bitcoinbeleggers laten zich niet meer afleiden door hack

Opnieuw hebben criminelen bij een digitale overval op een marktplaats voor cryptovaluta’s voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt. Deze keer richtten hackers hun aanval op NiceHash, een marktplaats voor virtuele valuta’s. Er is voor zo’n 64 miljoen dollar aan bitcoins gestolen, stelde een woordvoerder van NiceHash tegenover The Guardian. Handelsfora voor cryptomunten worden vaker gekraakt. Vorig jaar roofden cybercriminelen bijvoorbeeld voor tientallen miljoenen euro’s bij een aanval op bitcoinbeurs Bitfinex. Twee jaar eerder viel het doek voor de Japanse cryptobeurs MtGox na een gelijksoortige hack. Dit soort aanvallen leidde in het verleden tot kortstondige koersdalingen van bitcoin omdat het vertrouwen in de digitale munt werd aangetast. Daarvan is nu echter geen sprake: de koers van bitcoin steeg donderdag tot bijna 15.000 dollar. Iets meer dan een week geleden klom de bekendste cryptovaluta pas voor het eerst boven de 10.000 dollar, terwijl begin dit jaar nog geen 1000 dollar voor een bitcoin werd betaald. Cryptomunten als bitcoin worden gebruikt voor zogeheten blockchaintoepassingen. Blockchain is een digitaal register van transacties waarvan de belofte is dat dit gebruikt kan worden voor het veilig en efficiënt bijhouden van allerlei afspraken tussen partijen. (NRC)

    • Joris Kooiman