Brussel geeft Tuitert en Kerstholt definitief gelijk

Schaatsfederatie ISU mag schaatsers niet verbieden mee te doen aan commerciële wedstrijden. Het besluit van de Europese Commissie kan grote gevolgen hebben voor andere sporten.

Mark Tuitert in 2014.
Mark Tuitert in 2014. Foto Bas Czerwinski/ANP

De internationale schaatsfederatie ISU mag schaatsers niet verbieden mee te doen aan commerciële wedstrijden. Volgens de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie schendt het de mededingingswetgeving van de Europese Unie, die hiermee bij haar voorlopige uitspraak van een jaar geleden blijft.

Met de uitspraak hebben oud-profschaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt definitief gelijk gekregen, nadat ze drie jaar geleden een klacht indienden. In 2014 wilden zij meedoen aan een commerciële wedstrijd, maar de ISU verbood hen dat door te dreigen met levenslange schorsingen van ISU-wedstrijden. Dat zou betekenen dat ze nooit meer mee konden doen aan de Olympische Winterspelen en de wereldkampioenschappen.

Tuitert en Kerstholt wilden meedoen met de Icederby in Dubai, die werd georganiseerd door een Zuid-Koreaans bedrijf. Een Icederby is een relatief nieuwe variant van schaatswedstrijden, waarbij langeafstandsrijders en shorttrackers het tegen elkaar kunnen opnemen op een 220 meter lange baan. Het prijzengeld ligt hoger en er kan gegokt worden op wedstrijden. De testeditie in Dubai heeft nooit plaatsgevonden vanwege het protest van de ISU.

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Great and historical news! A wise and import decission with regards to respecting Athletes rights. Thanks @vestagerhttps://t.co/3FGHK61eoY

‘Disproportioneel streng’

De ISU moet van de Commissie zijn “disproportioneel strenge” straffen schrappen. De EU-commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager zei in een verklaring dat de ISU zijn monopoliepositie misbruikt, waardoor andere partijen zouden worden weerhouden schaatsevenementen te organiseren. Ook zou het schaatsers zo moeilijk gemaakt worden bij te verdienen met hun sport.

De beslissing zou ook grote gevolgen kunnen hebben voor andere sporten. Het kan nu makkelijker worden om sportevenementen te organiseren, zonder de toestemming van het overkoepelende bestuursorgaan van de betreffende sport. ISU is de enige instantie die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is erkend om kampioenschappen te organiseren voor kunstschaatsen en hardrijden op de schaats. Nationale schaatsbonden zijn bij ISU aangesloten.

Twitter avatar vestager Margrethe Vestager .@marktuitert and @nielskerstholt complained about the eligibility rules of the International Skating Union - you m… https://t.co/Jw6p3SJzAx

Reactie ISU

De ISU gaat het besluit mogelijk aanvechten bij de Europese rechtbank. In een verklaring reageerde de ISU met dat de Europese Commissie “commerciële belangen boven integriteit, gezondheid en veiligheid” stelt. Het besluit gaat volgens hen in tegen het “vrijwillige, sociale en educatieve” karakter van de sport.

Bovendien verdedigde het zich door te stellen dat het nooit een levenslange schorsing heeft opgelegd en dat het inmiddels zijn voorschriften heeft aangepast. In de verklaring voegde het toe dat “de regels nooit zijn gebruikt om de commerciële belangen van de ISU - een erkende organisatie zonder winstoogmerk - te bevorderen of om onafhankelijke organisatoren te hinderen”.

    • Menno Sedee