Opinie

Baudet moet stoppen met zijn heksenjacht op linkse leraren

Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt, schrijft in reactie op een oproep van Thierry Baudet.
Kluisjes op een middelbare school
Kluisjes op een middelbare school Getty

Stel, je bent leraar Nederlands. Je leest kranten en romans en daarmee verzin je elke week nieuwe, actuele lesonderwerpen en opdrachten. En dan vindt Thierry Baudet een van je opdrachten, waarop een Twitter-storm van kritiek losbarst: ‘RT voor ontslag’. Kan een docent zijn werk nog wel doen? Of moet een docent zo politiek neutraal zijn dat er nooit reden is voor kritiek?

Leraren zijn vaak links georiënteerd. Wie dat een probleem vindt, mag het lerarentekort vandaag nog oplossen door zelf voor de klas te gaan staan. Maar goed, het is een gegeven. Volgens sommigen kiezen linkse mensen vaker voor het onderwijs. Volgens anderen word je links dóór het onderwijs. Ik kan alleen voor mezelf spreken. In het onderwijs vind ik het onmogelijk om níet te werken vanuit kansengelijkheid. Ik denk dat het moeilijk is om alle leerlingen een veilig klimaat te bieden als je eigenlijk vindt dat moslims hier niet thuishoren. En ik denk net zo goed dat het moeilijk is om leerlingen een veilig klimaat te bieden als je vindt dat alle PVV-stemmers dom zijn.

De echte vraag is: wat boeit het? Doet het ertoe dat leraren vaker GroenLinks stemmen dan VVD? Nee, zolang er een veilig klimaat is voor alle leerlingen waarin de leerdoelen bereikt worden; zolang iedereen zichzelf mag zijn; zolang iedereen leert om voor zichzelf te denken.

Mag een docent dan in de klas alles zeggen, roepen en schrijven, om te testen of zijn leerlingen kritisch denken? Nee, want dan is de klas geen veilige plek meer. Alle vormen van discriminatie zijn uit den boze, die grens is simpel. Zodra je je negatief over anderen uitlaat, begeef je je al op glad ijs. Een leerling kan denken dat zijn ideeën er niet mogen zijn. Daar is iets mis mee.

Maar het is zinloos je persoonlijkheid en politieke kleur te verbergen. Ze hebben het toch wel door, nog voordat je staat te stamelen omdat je niet weet of je nou wel of niet moet antwoorden op de vraag op welke partij je hebt gestemd. Leerlingen brengen drie uur per week met je door. Ik denk dat er opa’s en oma’s zijn die het met minder aandacht moeten doen. Je persoonlijkheid is altijd op de achtergrond zichtbaar.

Lees ook de column van Coen Teulings: Een nieuw stadium in het rechtse populisme

En mag een docent buiten de klas alles zeggen, roepen en schrijven? Platte beledigingen aan het adres van volksvertegenwoordigers? Vrouwonvriendelijk gereutel op dito sites? Niet verstandig, maar ook niet verboden, denk ik. Demonstreren met antifa of Pegida? Dat gaat te ver. Extremen passen niet bij de voorbeeldfunctie die je ook nog buiten school hebt.

Het is een belangrijke kwestie. Discussie is de voedingsbodem van onze democratie. Een docent lokt die discussie uit: in zijn lokaal of op papier. De jongeren van nu moeten immers mediakritische burgers worden. Wij, leraren, wij zijn zelf geen politici. We proberen het beste voorbeeld te zijn in die mediakritische houding en wij hebben geen assistenten die alles voor ons uitzoeken, geen speechschrijvers die de woorden voor ons wegen, geen spindoctors die ons de frames van de dag influisteren. We hoeven ook geen stemmen te winnen. Thierry Baudet framet mensen in het onderwijs nu als indoctrinerend en haatzaaiend. Ik wil dat frame nadrukkelijk verwerpen. Bij indoctrinatie manipuleer je alle informatie met als doel de kritiekloze acceptatie ervan. Dat is juist het tegenovergestelde van wat leraren trachten. Baudets woordkeuze, zijn frame, vanuit zijn positie, vind ik vele malen schadelijker voor onze democratische principes dan één overdrijving van een docent.

Baudet heeft scholieren opgeroepen alle voorbeelden te melden waarin zijn partij negatief in beeld komt. Een heksenjacht. Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt zodat ze ontslagen kunnen worden (waartoe Yernaz Ramautarsing van FvD opriep). Gelukkig leven wij niet in zo’n land, maar op Twitter kan het, een dubbele moraal: docenten mogen hun politieke voorkeur niet uiten tenzij die naar Baudet uitgaat.

Het was beter geweest als hij die scholieren had opgeroepen hun school hierop aan te spreken. Als je ervaart dat een leraar met zijn uitspraken het klaslokaal minder veilig maakt, dan moet je dat zeker melden. Maar niet bij politici. Zij komen je niet helpen in de klas – en gelukkig maar, want bedenk eens hoe onveilig de wereld van school dan zou zijn. Meld het bij je eigen school. Daar kan er ook iets aan gedaan worden.

Correctie (8 december 2017). In een eerdere versie van dit stuk stond de zin: „Alleen in totalitaire staten worden uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt zodat ze ontslagen kunnen worden”. Daar is aan toegevoegd: „(waartoe Yernaz Ramautarsing van FvD opriep)”. Ook het intro is aangepast.