Basel IV-kapitaaleisen

Banken moeten meer eigen vermogen aanhouden

De kapitaaleisen voor banken worden licht aangescherpt. Dit heeft het Bazelse Comité, dat in 1974 werd opgericht om het bankentoezicht internationaal te stroomlijnen, donderdag in Frankfurt bekendgemaakt. Nederlandse banken kunnen hierdoor een flinke verhoging van hun minimum-kapitaal tegemoet zien.

Volgens de Europese Bankenautoriteit hebben de grootste Europese banken 39,7 miljard euro aan extra eigen vermogen nodig. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelde in een reactie dat Nederlandse banken goed in staat zijn de gevolgen van het besluit voor impact op hun kapitaal op te vangen. Hypotheken in Nederland kunnen daardoor duurder worden.

De nieuwe richtlijnen hoeven overigens pas vanaf 2022 te worden ingevoerd en dan over een termijn van vijf jaar. Bovendien zullen de nieuwe eisen moeten worden omgezet in Europese wetgeving. Daarbij, zo hoopt de NVB, zal rekening worden gehouden met de onderlinge verschillen tussen de nationale bancaire markten in de Europese Unie.

Ook toezichthouder De Nederlandsche Bank wees op de „ruime transitieperiode” die is ingebouwd.

Gevolg hypotheken pagina E3