Actiegroep basisleraren wordt bond

Onderwijs

PO in Actie, de actiegroep voor basisschoolleraren, wordt een vakbond. Zo wil de groep garanderen dat ze aan tafel komt bij onderhandelingen over de cao. Voor één euro per maand kunnen basisschoolleraren lid worden. Roovers en Van de Ven hopen op 10.000 leden voor hun eigen vakbond.

Volgende week dinsdag legt het basisonderwijs voor de derde keer binnen een jaar het werk neer.

PO in Actie begon in februari als Facebookgroep om leraren te mobiliseren. Doel is om de werkdruk in het basisonderwijs te verminderen en het salarisverschil met het voortgezet onderwijs te verkleinen. In juni en oktober organiseerden zij massale stakingen, mede daardoor maakte het kabinet 750 miljoen euro vrij. Niet genoeg, zeggen de actievoerders, die 1,4 miljoen vragen.

Voormannen Thijs Roovers en Jan van de Ven voelen zich niet genoeg gesteund door de vakbonden. Onderwijsbond AOb (85.000 leden) is niet verrast door de aankondiging van PO in Actie. Voorzitter Liesbeth Verheggen: „We heten ze van harte welkom in de polder.”

    • ---