Aanslag Congo eist levens van 14 VN-militairen

Nog eens 53 soldaten raakten bij een aanslag in het oosten van het land gewond.

Foto Dai Kurokawa/EPA

Bij een aanval in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn donderdagavond veertien blauwhelmen om het leven gekomen. Meer dan vijftig soldaten raakten gewond. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, meldt AP.

De secretaris-generaal van VN, António Guterres, sprak vrijdag van een oorlogsmisdaad. De aanslag vond plaats in de provincie Kivu in het oosten van Congo aan de grens met Oeganda en Rwanda.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat blauwhelmen zijn gedood in Congo. Eind maart werden de lichamen gevonden van twee VN-medewerkers in Congo. De slachtoffers, een Amerikaan en een Zweed, deden onderzoek naar de schending van mensenrechten in de provincie Kasai.

Instabiliteit

De Democratische Republiek Congo heeft al langere tijd te kampen met grote instabiliteit. In het oosten van het land vielen in augustus doden bij gewelddadigheden tussen etnische bewegingen. De VN heeft daar daarom de grootste en duurste vredesmissie lopen.

Lees ook: Executie VN-onderzoekers vestigt aandacht op vergeten massamoorden

Het land is al langer instabiel vanwege een politieke crisis. President Joseph Kabila wil ondanks het aflopen van zijn tweede termijn aanblijven. Aanvankelijk beloofde hij dat er voor het einde van 2017 nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden maar in november kondigde hij aan dat deze zijn uitgesteld tot eind 2018. Bij verschillende demonstraties tegen Kabila zijn door rellen meerdere doden gevallen.

    • Maartje Geels