Wintersport op de mooiste plekjes

Ivo Weyel tipt winters vermaak – en één wintersporttip die je beter geheim kan houden.

Foto Istock

1. Wat cultuur na het skiën

Wie 19 en 20 januari in Verbier in Zwitserland skiet, kan een potje cultuur meehappen. Dan is daar de Art Summit Verbier, een samenkomst van vooraanstaande kunstenaars, filosofen, architecten en wie dies meer zij in de wereld van de kunsten. Zij geven lezingen over kunst in de digitale wereld, want dat is het thema van 2018. De lezingen zijn gratis te bezoeken na aanmelding op verbierartsummit.org. Wie de sprekers zijn is nog niet bekend.

2. Kerstmarkten

Kerstmarkten worden elk jaar populairder, vooral die in Duitsland. Gezellig met de Oad-bus een dagje glühwein drinken en banjeren door net echte sneeuw. De site cityzapper.com heeft een gratis app met informatie over de meer dan honderd kerstmarkten in Duitsland en Zwitserland en allemaal dingen die mensen die kerstmarkten leuk vinden, leuk vinden.

Foto AFP

3. Norefjell - de tip om geheim te houden

Norefjell, wie kent het niet? Nou, bijna niemand dus, en dat is nou juist het mooie ervan. Dit kleinschalige Noorse ski-oord ligt anderhalf uur rijden van Oslo, en Oslo is weer anderhalf uur vliegen vanuit Amsterdam (dagelijks en goedkoop, vanaf 99 euro). Het plaatsje ligt op 1.200 meter hoogte, heeft 26 pistes, een schattige dorpskern en een keur aan goedkope en dure (spa)hotels, en dito restaurants. Geen massatoerisme dus, geen rijen bij de liften, geen dronkenmans après-skigeleuter. Eigenlijk een tip dus om geheim te houden en van te genieten.

4. De plek in Europa met echte sneeuwgarantie

Noorwegen als wintersportland rukt op nu ook het plaatsje Geilo zich hergroepeert. In 1980 werden daar de Paralympische Winterspelen gehouden en sindsdien is het vliegveld gesloten en veranderd in een kartbaan en zijn er tig wintersportgenoegens bijgekomen die in landen als Oostenrijk of Zwitserland niet bestaan (zoals hondensleerijden). Er zijn 550 kilometer langlaufloipes op het hoogste bergplateau van Europa (waardoor er altijd sneeuw ligt maar het er ook wel erg koud is) en vanuit Oslo is het even treinen, maar wel door een van de mooiste fjord- en berglandschappen die er bestaan, langs het mooie plaatsje Bergen.

Foto Wikimedia

5. Een mijnstad met een gouden ei

Mijnstad Kiruna ligt hoog in Lapland en is de meest noordelijke stad van Zweden. Vlakbij in Jukkasjärvi ligt een geliefd ijshotel (ik heb nooit de lol ingezien van ijskoud slapen op een bedje van ijs en niet ’s nachts naar de wc willen omdat het veel te koud is, maar wie ben ik?). Maar de nieuwste trekpleister is een kunstwerk van het duo Mats Bigert en Lars Bergström: een spectaculair ei, gemaakt van goudkleurige, gefacetteerde spiegels, dat helemaal alleen op een bergtop staat, met inpandige sauna. Echt schitterend en (bijna) de verre reis erheen waard.

    • Ivo Weyel