Bekende senator Franken opgestapt wegens intimidatie

Al Franken is de tweede prominente Amerikaanse politicus die in korte tijd opstapt wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Foto Aaron P. Bernstein/Reuters

Senator Al Franken, congreslid namens de Democraten voor de staat Minnesota, is opgestapt wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie. Ten minste acht vrouwen beschuldigen hem van grensoverschrijdend gedrag, meldt AP donderdag.

Zo zou de 66-jarige Franken vrouwen hebben beetgepakt en ongevraagd gezoend hebben. Franken bood hier meermaals zijn excuses voor aan, maar kondigde donderdag aan zijn functie alsnog neer te zullen leggen. Dit deed hij onder stevige druk van vrouwelijke collega-senatoren: zij riepen hem op om af te treden. Naar eigen zeggen heeft Franken de Senaat “op geen enkele manier in diskrediet gebracht”. Desondanks stelde hij binnen enkele weken te zullen opstappen.

Twitter avatar BBCWorld BBC News (World) Democratic Senator Al Franken attacks President Trump & Roy Moore in resignation speech https://t.co/EOwNXpvpR8 https://t.co/FBiQACdqhJ

John Conyers

Franken werd bekend als comedian bij het satirische avondprogramma Saturday Night Live. Al negen jaar neemt hij zitting in de Senaat en hij is tevens lid van de de juridische commissie van hetzelfde orgaan. Franken werd genoemd als mogelijke presidentskandidaat voor de Democraten bij de verkiezingen in 2020. Wie Franken op zal volgen als senator, is nog onduidelijk.

Franken is de tweede prominente politicus die in korte tijd opstapt wegens beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. Dinsdag trad Democraat John Conyers terug als lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij was door voormalig stafleden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

    • Maartje Geels