Tieners leren over huidverzorging van vloggers - en dat is niet altijd goed

Huidverzorging Vloggers scrubben met avocadopitjes of smeren lijm op hun gezicht. Een huidexpert legt uit wat zinvol is, en wat zeer schadelijk.

Illustraties Istock, montage Fotodienst NRC

Serena van BeautyLabNL en haar zusje Tara roeren in hun video op YouTube in een kommetje de inhoud van een capsule Norit door een paar eetlepels lijm. „Je kan natuurlijk niet alle soorten lijm gebruiken. Gebruik gewoon hobbylijm, knutsellijm.” Ze smeren het grijze prutje op en rond hun neus en trekken de opgedroogde lijm er twintig minuten later weer af. Tranen, rode vlekken, maar laat je daar niet door afschrikken, zeggen ze, ze zijn blij met het resultaat, een mee-etervrij neusje. De Blackhead Mask is populair op YouTube. Talloze mensen smeren het op hun gezicht, over hun hele lijf soms. En nog veel meer volgers doen hen na.

Twee van de populairste beautybloggers van Nederland – Beautygloss en Beautynezz – hebben samen al meer dan een miljoen abonnees. De invloed van vloggers is groot. Wat tieners over huidverzorging weten, weten ze van vloggers.

Jetske Ultee is arts en gespecialiseerd in huidverzorging. Ze vertelt in haar kantoor in Rotterdam over wat je wel en niet moet geloven van wat je op internet allemaal ziet komen aan beautytips. Eerst wil ze dit zeggen: „Ik wil niet met de vinger wijzen. Er worden heel veel leuke video’s gemaakt.” Maar. Onvermijdelijk komt er een maar. „Vloggers laten ook dingen zien die echt wel kwaad kunnen.”

Scrubben met een avocadopit? Nee! Dan kun je net zo goed met houtsplinters scrubben

Jetske Ultee, huidexpert

De meeste huidproblemen, legt Ultee uit, ontstaan door wat je doet, niet door wat je laat. De huid, vooral de jonge huid, die nog niet door de zon is beschadigd, heeft weinig nodig. „Net als de darmen is de huid een heel ingenieus orgaan dat zichzelf goed kan beschermen. Maar de balans is precair. En meestal ben je zelf degene die ’m verstoort.”

‘Niets doen’ staat helaas op gespannen voet met de belangrijkste impulsen van tieners: zelfinspectie, experimenteren, friemelen en fröbelen. In plaats van alle beautytips af te serveren, legt Ultee daarom uit wat wel zinnig is en wat niet. Zodat je af en toe nog gewoon een goor papje op je gezicht kunt smeren.

Blackhead Mask (lijm en norit)

De vlog van BeautyLabNL (ruim 290.000 views) over de Blackhead Mask.

„Norit is actieve koolstof, een goed middel tegen diarree omdat het vocht opneemt. Als je een masker met water maakt, neemt Norit dát water op maar doet het niets meer op je huid. En wil je dat überhaupt, dat het vocht aan je huid onttrekt? Zo’n masker met lijm is helemaal niet slim. Je huid voelt wel zachter want je trekt ook je dode huidcellen eraf, maar de schade die je aanricht aan de levende huidcellen is veel groter. Maak liever een onschuldig kleimaskertje.”

Coldpacks op je wallen

„Coldpacks vernauwen de bloedvaten bij zwellingen. Maar wallen zijn geen sportblessure, het dichtdrukken van vaatjes onder je ogen heeft geen zin. Je wilt de bloedcirculatie juist op gang brengen, dat doe je door zachtjes te masseren bijvoorbeeld. Zo moet je ook geen ijsblokjes op rode plekjes leggen. De vaatjes krimpen even maar uiteindelijk irriteer je de huid vooral door de afwisseling van warmte en kou. Extreme kou kan zelfs gesprongen bloedvaatjes veroorzaken. Tegen wallen kan het helpen om met je hoofd op een dikker kussen te slapen zodat je hoofd hoger ligt.”

Tandpasta op je puistjes

„Slecht! Slecht! En een heel hardnekkige tip. In tandpasta zitten stoffen als natriumlaurylethersulfaat, alcohol en menthol. Het droogt weliswaar puistjes uit maar het maakt ook de buitenste huidlaag stuk, die daarop kan reageren met nieuwe talgproductie en dus nieuwe puistjes.”

Olie als cleanser

„Dat kan ik aanraden. Waterproof make-up lost op in olie. Kies bijvoorbeeld jojoba, dat ruikt lekkerder dan olijfolie en is minder vet. Voor een vette huid is olie niet zo handig, en kokosolie kan de poriën verstoppen.”

Vacuümpompje tegen mee-eters

„Voor klinieken heb je dure vacuümapparaten maar er is geen overtuigende literatuur dat het werkt. Dus van die hand hold-apparaatjes verwacht ik nog minder. Wat het waarschijnlijk wel doet is aan je huid trekken en je bloedvaatjes beschadigen. Duizend keer beter tegen verstopte poriën werkt een exfoliant die salicylzuur bevat: dat lost vet en talg op.”

Scrubben met avocadopit

De vlog van Dulce Candy (ruim 507.000 views) over scrubben met een avocadopit.

„Nee! Je kunt net zo goed met houtsplinters scrubben! Scrubs zijn bijna altijd te grof voor je gezicht. Je ziet vloggers ook scrubs maken van suiker, zout of bicarbonaat. Maar dat zijn scherpe kristallen, en die leveren minuscule schade aan je huid. Dat zie je niet meteen, maar als je de huid langdurig pest, veroudert die sneller door chronische irritatie. Je tast bovendien de barrièrefunctie aan, waardoor je puistjes en schilfertjes kunt krijgen.”

Groenetheemasker

„Ik ben fan van groene thee. Daarin zit de werkzame stof ECGC. Dat werkt ontstekingsremmend en helpt tegen huidveroudering. Maar gebruik het wel vers, zelfgemaakte maskers bederven snel en de actieve stoffen verliezen snel hun werking. Schadelijk is het in elk geval niet. Als je het maar niet met munt combineert, dat kan de huid irriteren.”

Chocolademasker

„Pure chocola wordt nogal gehypet omdat er flavonoïden inzitten, anti-oxidanten. Maar dat betekent niet dat je het op je huid moet smeren. Het idee is dat wat goed is om te eten ook goed is voor je huid. Zo wordt citroen gebruikt om de huid te bleken. Terwijl de combinatie van citroen en zonlicht ongeveer de slechtste combinatie is die je kunt verzinnen. Je kunt er pigmentvlekken van krijgen, brandwonden zelfs. Citrus zit helaas ook vaak in cosmetica, maar geen dermatoloog zal het aanraden.”

Havermoutmasker

„Havermout kun je wél op je huid smeren. Het wordt gebruikt tegen zwemmerseczeem, jeuk, een droge huid en veel meer, onder andere omdat er beta-glucanen en bepaalde vetten in zitten, die helpen vocht vast te houden. Het effect van zelfgemaakte maskertjes is niet te meten. Maar je kunt gerust een papje van drie gelijke delen fijngemalen havermout, olie of yoghurt en honing op je gezicht smeren, als je het na 15 minuten goed afspoelt met water.”

Eiwit op je gezicht smeren voor een strakkere huid

„Eiwit werkt een beetje als lijm, je voelt hoe het je huid even strak trekt. Maar het trekt niet in, het vormt alleen een filmlaagje op de huid. Het effect is dus van korte duur. En dan het gevaar op infecties! Je moet het risico niet nemen dat je net een salmonella-ei treft.”

Smoothies voor een mooie huid

„In groente en fruit zitten anti-oxidanten en die helpen huidveroudering tegen te gaan. Maar als je fruit en groente drinkt, krijg je ongemerkt ook veel suikers binnen. Bovendien kunnen mensen met rosacea (een huidaandoening die zich onder meer kenmerkt door rode plekjes) gevoelig zijn voor histamine, een stof die in veel voedingsmiddelen zit. Spinazie bijvoorbeeld is een beruchte histaminebron die rosacea kan verergeren.”

Minstens twee liter water per dag

De vlog van SAAR (ruim 24.000 views) over meer water drinken.

„Je ziet weleens mensen de hele dag met een fles water rondlopen. Je moet natuurlijk goed drinken, maar anderhalf à twee liter is genoeg. Alles wat je meer drinkt, plas je gewoon weer uit, het komt echt niet bij je huid. Je kunt ook koffie of thee drinken, liefste groene of witte thee. Het is inmiddels overigens wel bekend dat er verband is tussen veel melk drinken en acne.”

Jong beginnen met botox

„Het is wel waar dat botox het effectiefst is bij een jonge huid: rimpels krijg je door fronsen en met je ogen knijpen. Als je niet fronst, krijg je geen rimpels, en als je je spieren platlegt met botox, frons je niet. Zodra je rimpels hebt, krijg je ze met botox niet meer weg. Maar ik ga hier natuurlijk geen botox aanraden. Zorg liever goed voor je huid zodat je mooi oud wordt. Rimpels horen daarbij.”