Is het dragen van een wapen straks in heel de VS toegestaan?

Na de schietpartijen in Las Vegas en Texas willen Republikeinen het dragen van wapens makkelijker maken.

Foto Jason Redmond/AFP

Ruim twee maanden na de schietpartij in Las Vegas en ruim een maand na de schietpartij in een kerk in het Texaanse Sutherland Springs (26 doden) nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag een wet aan die de mogelijkheid voor het dragen van wapens in de VS aanzienlijk verder verruimt. De wet moet nog door de Senaat.

De Concealed Carry Reciprocity Act houdt in dat Amerikanen met een vergunning voor het verstopt dragen van een geladen vuurwapen dit voortaan in de hele VS mogen doen. Daarmee maakt het voorstel, als het ook door de Senaat komt, veel wapenbeperkende maatregelen van Democratisch bestuurde staten in één klap waardeloos. In twaalf staten is überhaupt geen vergunning of training nodig voor het dragen van een geladen wapen.

Lees ook: De Amerikaanse wapenindustrie in acht grafieken

Wapenlobby NRA noemt de wet „de grootste politieke prioriteit”. Directeur Chris Cox sprak na de stemming woensdag van “een waterscheiding” in de geschiedenis van wapenwetgeving in de VS. Burgemeesters van grote steden, openbaar aanklagers en justitie- en politieorganisaties hebben zich er tegen uitgesproken.

Volgens Democraten en anti-wapengroepen als Moms Demand Action betekent de wet dat een veroordeelde stalker uit Georgia, waar geen noemenswaardige beperking op het dragen van wapens geldt, zijn geladen pistool voortaan probleemloos mee kan nemen naar Times Square, New York.

Woedend

Democraten zijn woedend dat de Republikeinen, die normaal de mond vol hebben van de rechten en de autonomie van afzonderlijke staten, nu proberen wapenbeperking in Democratische staten uit te hollen, volgens hen in opdracht van de wapenlobby. Nancy Pelosi, voorzitter van de Democraten in het Huis, sprak van een „schaamteloze poging het verlanglijstje van de NRA te vervullen”.

De Republikeinen betogen dat wapenvergunningen behandelen als het rijbewijs of trouwboekje wapenbezitters veel rompslomp en mogelijke boetes scheelt. Volgens Richard Hudson, een afgevaardigde uit North Carolina en indiener van de wet, moet een inwoner van zijn staat die met geladen pistool in de broekband naar „het huis van zijn oma” in Delaware wil, omrijden om te voorkomen dat hij in Maryland een boete krijgt.

Om de wet door de Senaat te krijgen zijn de stemmen van acht Democraten nodig. Daarom hebben de Republikeinen de Concealed Carry-wet gecombineerd met een wet die de registratie van wapenbezitters moet verbeteren. De schutter van Sutherland Springs had een strafblad wegens huiselijk geweld, maar dit was door een fout niet ingevoerd in de database, waardoor hij gewoon wapens kon kopen. Ook willen Afgevaardigden van beide partijen dat de aanschaf van ‘bump stocks’ voortaan geregistreerd wordt, een accessoire waarmee de schutter in Las Vegas de vuursnelheid van zijn wapens opvoerde. Vlak na de schietpartij gingen bij de Republikeinen nog even enkele stemmen op voor een verbod op bump stocks, maar dit wordt niet langer haalbaar geacht.

Lees ook: Politieke verlamming na weer een massale schietpartij

Volgens de Democratische senator Chris Murphy zullen de Democraten in de Senaat ondanks deze Republikeinse concessies van de Republikeinen toch tegen het wetspakket stemmen. Afgevaardigde Richard Hudson wees evenwel op een vergelijkbare reciprocity-wetsbepaling uit 2013 waar toen zeven Democraten voor stemden. Sindsdien is het wapendebat evenwel verder langs partijlijnen gepolariseerd.

Update: in een nieuwe versie van dit artikel is de uitslag van de stemming in het Huis van Afgevaardigden meegenomen.

    • Maartje Somers