Vluchtelingen

‘Bangladesh gaat Rohingya huisvesten op onbewoond eiland in Golf van Bengalen’

Foto ED JONES/AFP

Bangladesh staat op het punt een omstreden plan uit te voeren om Rohingya, die het geweld in buurland Birma ontvluchten, tijdelijk te huisvesten op een onbewoond eiland voor de kust. CNN schrijft op basis van overheidsdocumenten dat de bouw van de faciliteiten „zeer snel” begint. In november 2019 moeten 100.000 Rohingya naar het eiland zijn gedeporteerd. Bangladesh, een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld, reserveert 235 miljoen euro voor het bewoonbaar maken van het eiland Bhashan Char – voorheen Thengar Char – in de Golf van Bengalen, dat nu nog een zandbank is. Op 28 november werd het plan goedgekeurd door de Bengaalse premier Sheikh Hasina. Bangladesh heeft sinds augustus meer dan 600.000 Ronhingya-moslims opgevangen, die zijn gevlucht voor het geweld van het Birmese leger in de deelstaat Rakhine. (NRC)