Vitesse boekt toch nog overwinning in Europa League

De Arnhemmers wonnen met 1-0 van Nice. Het mocht niet baten: Vitesse is uitgeschakeld.

Thomas Bruns van Vitesse in duel met Wylan Cyprien.
Thomas Bruns van Vitesse in duel met Wylan Cyprien. Foto John Thys/AFP

Vitesse heeft zijn laatste wedstrijd in de Europa League afgesloten met een overwinning op Nice. Het werd in Arnhem 1-0, dankzij een doelpunt van Luc Castaignos. Desondanks eindigde het elftal uit Frankrijk na Lazio Roma als nummer twee in de groep, en is de ploeg door. Nice-speler Wesley Sneijder kwam niet in actie vanwege een blessure aan zijn dijbeen.

Voor Vitesse stond de uitkomst van de avond, net als voor de meeste ploegen, al vast. Twee weken geleden werd de Arnhemse ploeg al uitgeschakeld door een 1-1 gelijkspel tegen Lazio.

Met de wedstrijd van donderdagavond zit het Europees voetbal er voor alle Nederlandse clubs op, nadat woensdag Feyenoord zijn laatste Champions League-duel had gespeeld tegen Napoli. Het is voor het eerst sinds 1998 dat geen enkele Nederlandse ploeg Europees overwintert.

Het Nederlandse voetbal hangt in de touwen, schrijft Steven Verseput: Rampjaar kan nog lang doordreunen

Andere wedstrijden

Voor Olympique Marseille ging het er donderdagavond wel nog om. Het team van Rudi García had genoeg aan een gelijkspel tegen Salzburg, dat zich als groepswinnaar al voor de volgende ronde geplaatst had. Meer zat er ook niet in, het bleef 0-0.

In groep H konden na donderdag nog drie clubs door na de volgende ronde. BATE ging kansloos met 6-0 ten onder tegen Arsenal. Ook Köln verloor, waarna Crvena zvezda uit Belgrado de volgende ronde bereikte. In groep J versloeg Athletic Club FC Zorya Loehansk, waardoor het als groepswinnaar overwintert. Zorya werd uitgeschakeld.

Eerder op de avond plaatsten AEK Athene, Astana, FC Kopenhagen, Lokomotiv Moskou en PFK Ludogorets zich voor de volgende ronde. HNK Rijeka won met 0-2 van AC Milan. Voor de nieuwe Milanese coach Gennaro Gattuso is het een jammerlijke nederlaag. Hij heeft twee uit twee wedstrijden verloren. Doordat de ploeg zich al had geplaatst, blijven de gevolgen van de avond beperkt. Rijeka is uitgeschakeld.