Vincent Carelli en Ma Jun

Prins Constantijn reikt Grote Prins Claus Prijzen 2017 uit

Prijzen in Amsterdam voor Braziliaanse filmmaker en rechtenactivist Vincent Carelli en de Chinese ontwerper nieuwe media Ma Jun.

Prins Constantijn heeft woensdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Grote Prins Claus Prijs 2017 uitgereikt aan de Braziliaanse filmmaker en rechtenactivist Vincent Carelli en de Chinese ontwerper nieuwe media en milieuactivist Ma Jun.

Constantijn is erevoorzitter van het fonds. Ook de vijf andere laureaten kregen een prijs. Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen wil het fonds kunstenaars, denkers en organisaties eren die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

Volgens het rapport van de Prins Claus Prijzen Commissie 2017 verschillen het werk van Vincent Carelli en Ma Jun, maar hebben ze beiden hetzelfde uitgangspunt: „Aandacht besteden aan de urgente strijd om mensenlevens en het milieu te beschermen tegen onrechtvaardige en niet-duurzame exploitatie. Verder benadrukken zij het belang van publieke inspraak en leveren zij bewijs van de kracht van burgers om een rechtvaardige en duurzame samenleving teweeg te brengen. Ten slotte tonen zij aan dat er een fundamentele behoefte bestaat aan transparante, accurate en toegankelijke informatie.”

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima, en de prinsessen Beatrix, Laurentien en Mabel waren bij de uitreiking. (NRC)