Time Magazine verkiest de vrouwen van #MeToo tot Persoon van het Jaar

De omslag van Time deze week.
De omslag van Time deze week. Foto Time Magazine via AP

Geen Trump of een andere machtige man op de cover van Time Magazine dit jaar, maar zes vrouwen, onder wie een popster en een aardbeienplukker. Als ‘Person of the Year’ benoemde het tijdschrift woensdag „The Silence Breakers” – vrouwen die zich uitspraken tegen seksuele intimidatie. Verwijzend naar de #MeToo-beweging schrijft Time: „Het was een hashtag, een beweging, een afrekening. Maar het begon, zoals bijna alle grote sociale veranderingen, met individuele daden van moed.” Op de cover staan actrice Ashley Judd, oud-Uber-medewerker Susan Fowler, zakenvrouw Adama Iwu, aardbeienplukker Isabel Pascual en popzangeres Taylor Swift. De superster spreekt zich voor het eerst uit over een rechtszaak tegen een radio-dj die haar onder de rok greep. Van één vrouw is slechts een elleboog te zien. Zij staat symbool voor slachtoffers die nog niet in de openbaarheid durven te treden. De redactie kiest zelf de winnaar, maar schrijft ook altijd een lezerspoll uit. Die werd gewonnen door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. (NRC)

    • Wilfred Takken