#MeToo-vrouwen zijn Time’s Persoon van het Jaar

Amerikaans Tijdschrift

Het Amerikaanse blad Time verkiest de ‘Verbrekers van de stilte’ tot Persoon van het Jaar – vrouwen die opstaan tegen seksuele intimidatie.

De omslag van Time deze week. Foto Time Magazine via AP

Geen Trump of een andere machtige man op de cover van Time Magazine dit jaar, maar zes vrouwen, onder wie een popzangeres en een aardbeienplukker. Als ‘Person of the Year’ benoemde het tijdschrift woensdag „The Silence Breakers” – vrouwen die zich uitspreken tegen seksuele intimidatie.

Verwijzend naar de #MeToo-beweging schrijft het Amerikaanse tijdschrift: „Het was een hashtag, een beweging, een afrekening. Maar het begon, zoals bijna alle grote sociale veranderingen, met individuele daden van moed.” Op de cover staan actrice Ashley Judd, oud-Uber-medewerker Susan Fowler, zakenvrouw Adama Iwu, aardbeienplukker Isabel Pascual en popzangeres Taylor Swift. De superster spreekt zich voor het eerst uit over een rechtszaak tegen een radio-dj die haar onder de rok greep. Van één vrouw is slechts een elleboog te zien. Zij staat symbool voor slachtoffers die nog niet in de openbaarheid durven te treden.

De hele productie van Person of the Year, van het schrijven van de artikelen tot de montage van video’s, is door vrouwen uitgevoerd. De redactie kiest zelf de winnaar, maar schrijft ook altijd een lezerspoll uit. De lezers verkozen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman tot Person of the Year.

Het tijdschrift roept sinds 1928 de Man of the Year uit. Sinds 1999 is het Person of the Year. Dat is de persoon of groep die in het afgelopen jaar het meeste invloed had, „for better or for worse”. Dat hoeft geen held te zijn. Op de lijst staan ook massamoordenaars Adolf Hitler (1938) en Jozef Stalin (1939, 1942). De enige persoon die hem drie keer werd, is de Amerikaanse president Franklin Roosevelt (1932,1933, 1941)

Time kiest vaker groepen of abstracties. De eerste was in 1950 de Amerikaanse soldaat tijdens de Koreaanse Oorlog. Daarna volgden onder meer de jeugd (1966), de Amerikaanse vrouwen (1975), de bedreigde aarde (1988), de vredestichters (1993), de klokkenluiders (2002), de filantropen (2005). In 1982 werd de computer uitgeroepen tot ‘Machine van het Jaar’, en in 2006 was ‘Jij’ de Persoon van het Jaar.

De verkiezing van de Person of the Year is een broodnodige jaarlijkse opsteker voor Time Magazine, dat net als vele tijdschriften kampt met dalende inkomsten uit advertenties en abonnees. In 2016-2017 daalde de jaaromzet met 10 procent naar 694 miljoen dollar. Om te besparen werd de oplage (die veel uitdeel-exemparen bevat) onlangs met één derde teruggebracht naar twee miljoen exemplaren.

    • Wilfred Takken