Thuiskok

Zuurkool met zoutvlees

Een vermenging van typisch Nederland en Surinaamse ingrediënten: zuurkool met zoutvlees.

Ontzout het zoutvlees door het 30 minuten in ruim water met de pimentkorrels en de selderij te koken en koud af te spoelen. Snijd het zoutvlees in kleine stukjes. Snijd de aardappelen in grove stukken. Snijd de zuurkool iets kleiner, spoel af en knijp uit. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Doe de tomatenpuree erbij en bak het zoutvlees mee. Haal het vlees er na enkele minuten uit en laat het uitlekken. Als je kipfilet gebruikt, snijd deze dan eerst in stukken en wrijf de stukken in met zout en peper. Bak de stukken kip mee en haal ze eruit zodra ze krokant zijn. Laat zo veel mogelijk olie in de pan. Voeg de aardappelen toe met een maggiblokje en een flinke scheut water. Laat de aardappelen even stomen op laag vuur met het deksel op de pan. Kook de aardappelen halfgaar en voeg de zuurkool toe. Roer goed door en doe er eventueel nog een maggiblokje en zwarte peper bij (de kipfilet kan wel een extra maggiblokje gebruiken). Laat 20 minuten zachtjes stoven. Voeg eventueel de Madame Jeanette toe. Schep de stoofpot regelmatig om. Voeg als het te droog wordt nog wat water toe. Schep op het laatst het zoutvlees of de kip erdoorheen.