Te koop staande Hema kruipt verder uit dal

Het winkelconcern opent in 2018 zijn eerste winkels in Oostenrijk en wil verder internationaal uitbreiden.

Een Hema-filiaal aan de Nieuwendijk in Amsterdam.
Een Hema-filiaal aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Hema heeft het derde kwartaal afgesloten met winst en een omzetstijging geboekt, maakte de Nederlandse winkelketen donderdag bekend. De omzet steeg vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar met 3,2 procent naar 308,2 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 4,6 miljoen euro, waar het Nederlandse winkelconcern in 2016 nog 1,6 miljoen euro verlies boekte in dezelfde periode.

Bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers maakte Hema bekend dat het te koop staat. Ook in 2010 probeerde Lion Capital, het Britse investeringsfonds dat in 2007 Hema kocht, de keten te verkopen, maar dat mislukte.

Lees ook: Het is nu officieel: Hema staat te koop

Uit dal gekropen

Hema (11.000 medewerkers) maakte de afgelopen jaren flink verlies, maar kruipt langzaam uit dat dal. In 2014 bedroeg het verlies nog 189 miljoen euro, vorig jaar was dat teruggelopen tot 26 miljoen euro.

De omzet is de afgelopen kwartalen steeds gestegen, vooral in het buitenland. In Nederland daalde de omzet in het afgelopen kwartaal juist licht, met 0,2 procent in het derde kwartaal. Daar steken België en Luxemburg (1,1 procent), Duitsland (11,6 procent) en Frankrijk (21,6 procent) positief bij af, al zijn die markten nog erg klein vergeleken met Nederland waar nog 77 procent van de omzet wordt gedraaid.

Internationale uitbreiding

Hema is hard bezig internationaal uit te breiden. Deze week kondigde het al aan in 2018 de markt in Oostenrijk te gaan betreden, met om te beginnen twee winkels in de hoofdstad Wenen. In heel 2018 verwacht Hema 35 nieuwe winkels te openen in het buitenland.

Lees meer over de buitenlandse expansie: Echt Gèmma, maar zonder rookworst

Ook in Spanje en in het Verenigd Koninkrijk verwacht het concern uit te breiden. Recentelijk opende Hema een flagshipstore in Londen. Hema heeft nu ruim zevenhonderd winkels in zeven landen.