‘Taal om van te snoepen’ bezorgt Ilja Leonard Pfeijffer de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gewonnen voor zijn theatertekst De advocaat. De „loepzuivere en hilarische” tekst werd vorig seizoen opgevoerd bij Toneelgroep Maastricht. De prijs bedraagt 10.000 euro.

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer neemt de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 in ontvangst uit handen van Hans Bennis.
Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer neemt de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 in ontvangst uit handen van Hans Bennis. Foto Bart Grietens

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gewonnen voor zijn theatertekst De advocaat. De tekst werd vorig seizoen opgevoerd bij Toneelgroep Maastricht, waar Pfeijffer huisschrijver is, in de regie van Michel Sluysmans.

Volgens de jury balanceert de tekst „magistraal op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering”. Pfeijffer nam de prijs woensdag 6 december in ontvangst in De Brakke Grond in Amsterdam. De prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro.

De jury koos de winnende tekst van Pfeijffer uit 37 inzendingen. De twee andere genomineerden waren Find me a boring stone van Rik van den Bos en De schaar van de tsaar van Freek Mariën.

Met De advocaat componeerde Pfeijffer (ook columnist bij NRC) volgens de jury „een loepzuivere en hilarische analyse van de steradvocatuur en van een maatschappij die een dergelijk, zeer bedenkelijk heldendom faciliteert. De figuren zijn goed uitgewerkt en ontroerend, en hun taal is om van te snoepen. Voortdurend refereert het stuk aan zichzelf en zijn niet geringe ambitie: Pfeijffer meets Shakespeare, meets Pirandello in het Nederland van de 21e eeuw.”

De 37 ingezonden teksten getuigen volgens de jury van een „bloeiende, volwassen toneelschrijfcultuur”. Het reglement schrijft voor dat boek- en filmbewerkingen niet mogen meedoen.