Szydlo treedt af als premier van Polen

Vicepremier en minister van Financiën Morawiecki vervangt Szydlo na haar onverwachte aftreden.

Oud-premier Beata Szydlo donderdag in het Pools parlement. Foto Bartlomiej Zborowski/EPA

Premier Beata Szydlo is afgetreden als premier van Polen. Vicepremier en minister van Financiën Mateusz Morawiecki van regeringspartij (PiS) vervangt Szydlo, zo werd donderdag bekendgemaakt, aldus AP.

De opvolging werd bekendgemaakt na een vergadering van het PiS-partijcomité. De reden die door een woordvoerder voor de wissel werd gegeven: er wachten het Poolse kabinet “nieuwe uitdagingen”. Over het aftreden van Szydlo werd al weken gespeculeerd. Na haar vertrek zal Szydlo actief blijven als prominent lid van de regering, zo wil de partijtop. Maar het is onbekend wat haar nieuwe functie zal zijn.

Hervormingen

Szydlo is bij veel Polen populair: onder haar kabinet is de werkloosheid historisch laag. Volgens critici is de timing van de premierswissel eerder een manier om de aandacht af te leiden van de rechtsstaatdiscussie. Het omstreden hervormingspakket voor de rechtspraak waar het Poolse parlement morgen over stemt, zou bij doorgang de scheiding der machten uithollen.

Lees ook: Eindstrijd over de Poolse rechtsstaat

De hervormingen zijn door de Europese Unie fel bekritiseerd omdat deze niet democratisch zouden zijn. In juli gingen duizenden Polen de straat op om te demonstreren tegen de hervormingen. Demonstranten vinden dat de veranderingen de wet ondermijnen.

    • Roeland Termote
    • Maartje Geels