Saoedische prins kocht ‘Da Vinci’ en leent die uit aan het andere Louvre

De Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud is de mysterieuze koper van Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci dat vorige maand voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar bij Christie’s werd geveild. Dat meldt The New York Times .

Het veilinghuis kende prins Bader niet en liet hem pas tot de veiling toe na het storten van een borgsom van 100 miljoen dollar en een gesprek met juristen waarin hij uitlegde hoe hij aan zijn geld kwam en wat zijn relatie is met de nieuwe Saoedische machthebber, koning Salman. „Ik ben gewoon een van de 5.000 prinsen”, antwoordde Bader. En zijn vermogen had hij met vastgoed vergaard. Het net geopende Louvre Abu Dhabi maakte woensdag bekend het schilderij in bruikleen te krijgen.

Christus geldt in de islamitische leer niet als de Redder van de Wereld, zoals het schilderij van Da Vinci heet, maar als profeet. Afbeeldingen van profeten worden in islamitische kring bovendien als godslastering beschouwd.