Duurste schilderij

Saoedische prins kocht Da Vinci’s ‘Salvator Mundi’

De Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud is de mysterieuze koper van Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo da Vinci dat vorige maand voor het recordbedrag van 450 miljoen dollar bij Christie’s werd geveild. Dat meldt The New York Times.

Het veilinghuis kende prins Bader niet en liet hem pas tot de veiling toe na het storten van een borgsom van 100 miljoen dollar en een gesprek met juristen waarin hij uitlegde hoe hij aan zijn geld kwam en wat zijn relatie is met de nieuwe Saoedische machthebber, koning Salman. „Ik ben gewoon een van de 5.000 prinsen”, antwoordde Bader. Zijn vermogen had hij met vastgoed vergaard. Het net geopende Louvre Abu Dhabi maakte woensdag bekend het schilderij in bruikleen te krijgen.

Dat een lid van het Saoedische koningshuis het schilderij heeft gekocht is opvallend, omdat Saoedi-Arabië een streng islamitisch land is. Volgens de islam is Christus niet de ‘redder van de wereld’, zoals de titel van het schilderij luidt, maar een profeet. Veel moslims zien het afbeelden van profeten als heiligschennis.

Het vorige veilingrecord stond op naam van Picasso’s Vrouwen van Algiers, dat in mei 2015 voor 179,4 miljoen dollar werd verkocht.

    • Arjen Ribbens