Ronaldo wint Gouden Bal voor vijfde keer

Daarmee evenaart hij het record van rivaal Lionel Messi.

Foto Paul White/AP Photo

Cristiano Ronaldo heeft donderdag voor de vijfde keer de Gouden Bal gewonnen, de ereprijs voor de beste voetballer van het jaar uitgereikt door voetbalmagazine France Football, zo schrijft AFP.

De uitreikingsceremonie van de Ballon d’Or, zoals de prijs officieel heet, vond plaats in Parijs bij de Eiffeltoren en werd gepresenteerd door de voormalig Franse aanvaller David Ginola. Afgelopen seizoen won Ronaldo met Real Madrid de Champions League en de Spaanse landstitel.

Twitter avatar lequipe L’ÉQUIPE Et de cinq ! 🖐 Congratulations @Cristiano 👏 📸 Franck Faugère / @lequipe #ballondor https://t.co/9S9KW9Nf1p

Messi

Ronaldo won de prijs eerder in 2008, 2013, 2014 en 2016. Daarmee evenaart hij zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi, die dit jaar tweede werd. Messi won de prijs voor het laatst in 2015. De derde plek ging naar de Braziliaan Neymar da Silva Santos Júnior, alias Neymar.

Zowel Johan Cruyff als Marco van Basten ontving de prijs drie keer. Daarmee staan zij samen met Michel Platini op een gedeelde plaats drie in het overzicht van Ballon d’Or-winnaars.

Topscoorder

Ronaldo is topscoorder in de Champions League met 114 goals, zeventien meer dan rivaal Messi. Eerder dit jaar ontving de Portugees ook al een zelfde onderscheiding van voetbalbond FIFA.

Het hele klassement is hier te bekijken.

    • Maartje Geels