Qatar winkelt voor 10 miljard bij Franse transportsector

De Golfstaat koopt onder meer vijftig Airbus-toestellen en twaalf Rafale-gevechtsvliegtuigen. Macron is er nu op bezoek.

President Macron tijdens de welkomstceremonie in Doha. Foto Karim Jaafar/AFP

Qatar heeft donderdag voor miljarden aan contracten gesloten met Franse bedrijven. De Golfstaat koopt onder meer vijftig Airbus A321-passagiersvliegtuigen en twaalf Rafale-gevechtsvliegtuigen, schrijft persbureau Reuters. Volgens de Franse president Emmanuel Macron, die momenteel op bezoek is bij de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, heeft de deal een totale waarde van 12 miljard dollar (10,2 miljard euro).

Onder de gesloten deals vallen ook de aanbesteding van een metrolijn in Doha en een trambaan in de nieuwe stad Lusail, die vlak bij Doha wordt gebouwd. Deze projecten mag een consortium van de Franse transportbedrijven SNCF en RATP gaan uitvoeren.

Daarnaast tekent Qatar een intentieverklaring om 490 pantservoertuigen van het Franse Nexter te kopen, ter waarde van 1,5 miljard euro. Het emiraat neemt ook een optie op nog eens dertig extra Airbus A321-toestellen en 36 Rafales, schrijft Reuters.

De contractwaarde van de Airbus-vliegtuigen bedraagt volgens het Élysée 5,5 miljard euro, die van de Rafales 1,1 miljard euro. De aanbesteding van de metro- en tramlijn voor SNCF/RATP heeft een geschatte waarde van 3 miljard euro over de komende twintig jaar, schrijft Reuters op basis van de directeur van SNCF.

Landingsrechten

In 2015 kocht Qatar al 24 Rafales voor 6,3 miljard euro van Frankrijk. In ruil daarvoor kreeg Qatar meer landingsrechten op Franse vliegvelden voor zijn luchtvaartmaatschappij Qatar Airways. Volgens de toenmalige president François Hollande stonden die landingsafspraken los van de Rafale-deal. Of er nu ook landingsrechten zijn aangeboden, is niet bekend.

De olierijke staat wordt ervan beschuldigd Qatar Airways sterk te subsidiëren, bijvoorbeeld in de vorm van zeer lage belastingen en toeslagen. Qatar ontkent deze staatssteun, maar buitenlandse maatschappijen spreken van oneerlijke concurrentie. Air France-KLM en de Lufthansa Group willen de expansie van de drie grote luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten – Qatar Airways, Etihad en Emirates – beperken om hun marktpositie in Europa en Azië te beschermen.

In juni presenteerde de Europese Commissie om eerlijke concurrentie in de luchtvaart te bevorderen. Lees: Staatssteun? Bewijs dat maar eens

Terrorisme

Een ander belangrijk gespreksonderwerp bij het bezoek van president Macron aan Doha is de financiering van terrorisme. Qatar ligt momenteel onder vuur bij landen in de regio. In juni besloten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte tot een diplomatieke en economische boycot van het land. Ze beschuldigen Qatar van steun aan terroristen, wat Qatar ontkent. Ondertussen tekent het land contracten over de aankoop van defensiematerieel met de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. In augustus provoceerde het Golfstaatje Saoedi-Arabië door de betrekkingen met de Saoedische aartsvijand Iran te herstellen.

Lees verder over de diplomatieke crisis: Qatar herstelt banden met Iran, de Saoedische aartsvijand
    • Menno Sedee