Politie houdt vijf Satudarah-leden aan bij invallen in Limburg

Er waren doorzoekingen in Geleen en Kerkrade. Later maakt de politie bekend wat is aangetroffen en wie zijn gearresteerd.

Foto Robert Vos/ANP

Bij een actie van politie en Openbaar Ministerie in Geleen en Kerkrade zijn woensdagavond vijf leden van motorclub Satudarah aangehouden. Dat meldt de politie.

Op verdenking waarvan de leden zijn gearresteerd, is nog niet bekendgemaakt. In de loop van donderdagochtend zegt de politie naar buiten te brengen wat er tijdens de doorzoekingen is aangetroffen. De actie begon woensdag rond 22.00 uur in Geleen, in de Borrekuilstraat. Daar houdt de motorclub volgens de politie zijn clubavonden. In het pand werden vier mensen aangehouden.

Ook doorzocht de politie vijf woningen. Naast twee woningen in de buurt van het clubhuis betrof dat twee panden in Geleen-Zuid en één in Kerkrade. In een van de woningen in Geleen werd de vijfde persoon gearresteerd.

Bij de doorzoekingen moesten alle aanwezigen zich identificeren. Daarna werd gekeken of ze wapens of drugs op zak hadden. Degenen die geen strafbare feiten hadden gepleegd, mochten vervolgens vertrekken.

Verbod

Het OM beschouwt Satudarah als een criminele motorbende, een zogenoemde outlaw motorcycle gang (OMG). In september kondigde het OM aan de rechter in een civiele procedure te zullen verzoeken Satudarah te verbieden.

Lees ook over de strijd van het OM tegen criminele motorbendes: Zo wil justitie Bandidos uitschakelen

Om dat voor elkaar te krijgen moet het OM bewijzen dat niet alleen individuele leden criminele activiteiten ondernemen, maar de hele motorclub. Het OM denkt in een civiele procedure sterker te staan, omdat het daarbij kan aanvoeren dat de openbare orde in gevaar komt door Satudarah. Volgens het OM maakt Satudarah zich onder meer schuldig aan afpersing, geweldpleging en drugshandel.

    • Joram Bolle