Poetin: geen boycot van Winterspelen Pyeongchang

IOC-straf Rusland President Poetin heeft de angel uit het conflict tussen het IOC en Rusland gehaald door te verklaren, dat zijn regering de Winterspelen niet zal boycotten.

De Russische regering zal geen boycot afkondigen voor de Olympische Winterspelen (9-25 februari) in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat heeft de Russische president Poetin woensdag laten weten tijdens een bijeenkomst met werknemers van een autofabriek in Nizjni Novgorod.

„Wij zullen geen blokkade afkondigden, we zullen onze olympiërs niet beletten deel te nemen, als iemand op persoonlijke titel mee wil doen”, aldus Poetin, die daarmee de angel uit het conflict tussen Rusland en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haalde. Dinsdag besloot het IOC dat het Russische team niet welkom is in Zuid-Korea vanwege het enorme dopingschandaal in de Russische sport. Wel mogen sporters onder neutrale vlag meedoen, onder voorwaarde dat zij nooit zijn geschorst wegens doping en regelmatig buiten Rusland zijn getest.

Russische officials lieten daarop nadrukkelijk de mogelijkheid open dat Rusland een boycot zou afkondigen. Aleksandr Zjoekov, het (inmiddels geschorste) IOC-lid en hoofd van het Russische Olympische Comité zei in Lausanne dat de Russische sporters en trainers op een speciale ‘olympische vergadering’ daarover een besluit zouden nemen.

Het Kremlin zal de atleten in elk geval niets in de weg leggen, zo liet Poetin woensdag weten. „Ze bereiden zich hun hele leven voor op dit soort evenementen, voor hen is dit heel belangrijk. Wij zullen natuurlijk niemand iets verbieden, niets blokkeren of omstandigheden creëren die hun deelname in de weg staan.” Het definitieve besluit, zo zei Poetin, zal worden genomen door die bewuste ‘olympische vergadering’ die zal plaatsvinden op 12 december.

Poetin gaf toe dat Rusland „gedeeltelijk schuldig” is aan de uitsluiting. „We hebben zelf aanleiding gegeven”, maar met die aanleiding is op zijn zachtst gezegd niet helemaal eerlijk omgegaan.” Volgens de Russische president zijn de beschuldigingen over grootschalig dopinggebruik „gebaseerd op feiten die in het geheel niet zijn bewezen”.