Onrust in delen Westelijke Jordaanoever en Gaza

De rellen volgen een dag nadat president Trump had meegedeeld dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël.

Een Palestijnse demonstrant vuurt stenen af met een katapult in Ramallah tijdens rellen.
Een Palestijnse demonstrant vuurt stenen af met een katapult in Ramallah tijdens rellen. Foto Abbas Momani/AFP

In de nasleep van het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël is het donderdag onrustig in delen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. In enkele steden kwam het tot een treffen tussen Palestijnen en Israëlische soldaten. Dat meldt onder meer persbureau Reuters.

In de steden Hebron en Al-Bireh gingen duizenden demonstranten de straten op en scandeerden onder meer dat “Jeruzalem de hoofdstad van de staat Palestina is”. Bij de demonstraties kwam het tot een treffen tussen Palestijnse stenengooiers en Israëlische soldaten. Zij vuurden met scherp en met rubberen kogels. Daarbij raakten ten minste vijftien demonstranten gewond. Ook zetten de Israëlische veiligheidsdiensten traangas in om de honderden stenengooiers uiteen te drijven.

In de Gazastrook verzamelden tientallen demonstranten zich bij een grenshek en gooiden stenen naar Israëlische soldaten. Twee demonstranten raakten gewond toen soldaten het vuur openden. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand.

Extra legereenheden

Woensdag zorgde het besluit van de Amerikaanse president om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël voor veel afkeurende reacties wereldwijd. De Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyah riep donderdag op tot een nieuwe opstand of intifada tegen Israël. “We moeten oproepen tot en werken aan een intifada tegen de zionistische vijand”, zei Haniyeh in een toespraak. De intifada staat voor twee Palestijnse opstanden tegen Israël, die duurden van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005. De Palestijnse Autoriteit had opgeroepen tot een algemene staking.

Lees ook: Trumps stap heeft vooral gevolgen voor VS zélf

Israël heeft zijn legereenheden op de Jordaanoever en bij de grens met de Gazastrook donderdag uitgebreid. Voor vrijdag worden daar na het middaggebed massale protesten verwacht.

Omstreden besluit

Het besluit van Trump is omstreden. Israël ziet Jeruzalem als de “de eeuwige en ondeelbare hoofdstad” van het land. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem, al decennia bezet Palestijns gebied, juist als de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat.

Palestijnen verbranden de Israëlische en Amerikaanse vlag bij een protest in de Gazastrook tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad door de VS.

Palestijnen verbranden de Israëlische en Amerikaanse vlag woensdag bij een protest in de Gazastrook tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad door de VS. Foto Mohammed Salem/Reuters

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een aparte plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen de Israëli’s en Palestijnen. Lange tijd wilden de VN een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Lees ook: Na 1967 werd Jeruzalem steeds heiliger voor de Joden

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De erkenning door Washington van deels bezet Jeruzalem als Israëlische hoofdstad, is volgens waarnemers funest voor het streven naar een ‘tweestatenoplossing’.