Molenaarschap op lijst immaterieel erfgoed Unesco

Unesco zegt dat het ambacht bijdraagt aan een “een gevoel van identiteit en continuïteit” in Nederland. Het is de eerste Nederlandse traditie op de lijst.

De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat al sinds 1997 op de lijst van materieel werelderfgoed.
De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat al sinds 1997 op de lijst van materieel werelderfgoed. Foto Nils van Houts/ANP

Het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Dat maakte de VN-cultuurorganisatie donderdag bekend op een vergadering in Zuid-Korea, meldt het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Niet eerder werd een Nederlandse traditie op de lijst geplaatst. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) reageert in een verklaring verheugd: “Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland.” In 2015 droeg Nederland het ambacht voor voor opname de lijst.

Sinds de negentiende eeuw zijn bijna alle molens stil komen te liggen door de opkomst van bijvoorbeeld stoomgemalen, meelfabrieken en motorisch aangedreven zagen. Daardoor ging veel kennis van molens verloren en dreigde hetzelfde te gebeuren met het ambacht als geheel. Tegenwoordig zijn in Nederland er nog zo’n vijftig professionele molenaars. Zij proberen samen met vrijwilligers de molens te laten werken en hun kennis over te dragen aan nieuwe vrijwilligers en de samenleving.

Nederlandse identiteit

Volgens Unesco maakt het molenaarschap onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse identiteit en “speelt het een belangrijke sociale en culturele rol in de Nederlandse maatschappij”. Molens hebben “een iconische waarde en dragen bij aan een gevoel van identiteit en continuïteit”.

Naast het molenaarschap heeft Unesco donderdag nog 38 gebruiken of tradities op de lijst gezet. Onder meer het Napolitaanse ambacht van pizzabakken, een taal die uitsluitend bestaat uit fluiten in Turkije en het massaal baden in India van hindoeïstische pelgrims in een rivier – Kumbh Mela – hebben een plekje weten te verwerven. De lijst, die bestaat sinds 2008, telt nu 468 gebruiken en tradities, verdeeld over 117 landen.

Lees ook over fluittalen: Geen voorkeursoor voor gefloten taal