Ministerie van Justitie behoudt kwelgeesten uit het verleden

De Haagse Stemming Vandaag is dag 43 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Ferdinand Grapperhaus heeft zijn eerste hoofdpijndossier te pakken. SP-politici willen de armoede kunnen voelen. En D66- en SGP-jongeren doen een wedstrijdje verplassen.

ONDERIN DE LA: Ook nu het ministerie een nieuwe naam heeft, blijft Nieuwsuur een luis in de pels van Justitie en Veiligheid. Gisteravond onthulde het programma dat een onafhankelijk onderzoek naar het coffeeshopbeleid door de top van het ministerie werd gemanipuleerd. Eigenlijk was het onderzoek kritisch, maar op verzoek werden onwelgevallige conclusies aangepast zodat die het gelijk van ministers en topambtenaren wél onderschreven. In 2015 zetten wetenschappers in NRC overigens ook al vraagtekens bij onderzoek naar wietteelt in opdracht van het ministerie.

Leerzame fouten: Deze zoveelste integriteitskwestie dateert uit 2014, maar is toch een nare erfenis voor minister Ferdinand Grapperhaus. Bij Nieuwsuur draaide hij zich vast in formalistische verklaringen, waarmee hij zelfs de fractievoorzitter van coalitiepartij D66 een dualistische Twitter-oprisping ontlokte. Grapperhaus kan zich waarschijnlijk nog voor de kerst verheugen op zijn eerste lastige Kamerdebat. Van NRC-columnist Tom-Jan Meeus leren we overigens dat het de Dag van de Briljante Mislukkingen is, waarop je je fouten kunt omarmen om ervan te leren. Politici houden daar gewoonlijk niet zo van, maar wellicht is Grapperhaus vandaag geïnspireerd.

PTSS: De lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA blijkt een groot partijtrauma. Van verliezer Diederik Samsom wisten we al dat hij er negatief op terugkijkt, maar nu blijkt dat ook winnaar Lodewijk Asscher de strijd “afschuwelijk” vond. In een nieuw boek van NOS-journalist Wilco Boom zegt Asscher “buikpijn” te hebben gehad van deze “nachtmerrie”. Na het “auto-ongeluk in slowmotion” dat Samsom de verkiezing al noemde, is het hele PTSS-spectrum bij de partij nu wel langsgekomen. In het boek bepleit Samsom overigens opnieuw het samengaan met GroenLinks, dat hij omschrijft als “de ultieme fusie”.

WAARDELOOS: De SP is al jaren de rijkste partij van Nederland. Reden is de afdrachtsregeling: een flink deel van het salaris van hun volksvertegenwoordigers gaat naar de partijkas. Maar die regeling staat onder druk. Nadat een rechter begin dit jaar besliste dat de gemeente Noordoostpolder de salarissen van SP-raadsleden niet hoefde over te maken aan de partij, kiezen steeds meer provincies en gemeentes ervoor om dat niet meer te doen. Pesterij, vindt de SP. Het gaat hen niet alleen om geld: die afdracht ís de partij, vertellen leden aan verslaggever Petra de Koning. Natuurlijk is het soms moeilijk als ze de loonstrookjes zien. Maar: “Je komt niet in de verleiding om te denken: ik krijg zoveel geld, dan zal ik ook wel veel waard zijn.”

HETE WINTER: Het kabinet wil graag snel akkoorden sluiten over hervorming van de arbeidsmarkt. Maar de sociale partners stellen zich steeds steviger op. Gisteren stelde de FNV een nieuwe eis voor de onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord: het kabinet moet iets doen tegen de snelle stijging van de AOW-leeftijd. Vandaag benadrukt de vakbond de eis voor forse loonsverhogingen tijdens cao-onderhandelingen. En de lerarenactiegroep PO in Actie maakt vandaag bekend zichzelf om te vormen tot vakbond, waardoor ze invloed kunnen hebben op de cao-onderhandelingen en zelf makkelijker stakingen kunnen uitroepen. Omdat zij nog altijd 1,4 miljard euro extra eisen, is ook dat geen geruststellend vooruitzicht voor het kabinet.

VERPLASSEN: Het zat de jongerenorganisatie van D66 niet lekker dat de SGP-jongeren claimden meer leden te hebben. Dus begonnen de Jonge Democraten een WOB-procedure bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor een gefundeerd antwoord op de vraag: wie heeft de grootste? Uit de cijfers van het ministerie bleek inderdaad dat D66 meer leden had, schrijft Trouw vandaag. Maar cvolgens de SGP klopt dat toch weer niet, omdat leden van onder de veertien jaar niet zijn meegeteld. De discussie duurt dus voort, en zo zijn met dank aan de jeugd ook ijdele Kamerdebatjes van de toekomst alvast gewaarborgd.

QUOTE VAN DE DAG

“Moment van zwakte. Ben ook maar een mensch. Maar ik kon het even niet meer aanzien.”

ChristenUnie Gert-Jan Segers beleeft live op Twitter een moment van zelfreflectie, na eerder uit te hebben gehaald naar Lodewijk Asscher.