Marktplaats

Luxe merken mogen verkoop via Amazon weigeren

Producenten van luxeproducten mogen verkoop via webwinkels als Amazon en eBay weigeren om een imago van exclusiviteit te behouden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag in een arrest bepaald in een zaak die het Duitse cosmeticamerk Coty Germany had aangespannen tegen het eveneens Duitse Parfümerie Akzente. Coty, dat merken als Calvin Klein, Chloé en Marc Jacobs in stal heeft, wilde niet dat Parfümerie Akzente zijn producten via Amazon zou aanbieden. Parfümerie Akzente is een erkend distributeur van het cosmeticamerk. Een Duitse rechter legde de zaak voor aan het Europese Hof. Dat heeft nu beslist dat een merk ervoor kan kiezen verkoop via een derde partij te verbieden om het luxueuze imago van een product te beschermen. (NRC)