Man slaat ruiten koosjer restaurant in

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie weten dat de beweegredenen van de man nog onbekend zijn.

Een getuige meldt aan AT5 dat de man tijdens zijn actie "Palestina en Allahu akbar" geroepen zou hebben. Foto Ginopress/ANP

Een 29-jarige man is vrijdagochtend in Amsterdam gearresteerd nadat hij enkele ruiten had vernield van een koosjer restaurant. Op beelden van stadsomroep AT5 is te zien dat de man een Palestijnse vlag vasthoudt. Een getuige meldt AT5 dat de man bij zijn actie “Palestina” en “Allahu akbar” zou hebben geroepen. Volgens de politie heeft hij een tijdelijke verblijfsstatus en staat hij ingeschreven in de gemeente Amsterdam.

Agenten die ter plaatse kwamen, probeerden nog met de man in gesprek te gaan voordat hij met een stuk hout de ruiten insloeg. Bij de arrestatie hebben de agenten pepperspray ingezet.

Jeruzalem-besluit Trump

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie weten dat de beweegredenen van de man nog onbekend zijn. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Wel zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tegen AT5 dat het “duidelijk [is] dat de spanning die zich op het ogenblik opbouwt in de wereld en het Midden-Oosten zich ook gelijk vertaalt naar de stad”.

Woensdag maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv worden verplaatst naar Jeruzalem.

Het Amerikaanse besluit heeft in sommige delen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza tot onrust en anti-Israëlische woede geleid. Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Agenten wachtten vanwege veiligheid

De politie kreeg donderdag enige kritiek dat de agenten te traag zouden zijn geweest met ingrijpen. Op de beelden is te zien dat de agenten nog enige tijd afstand bewaren terwijl de verdachte op de ramen inslaat. De politie weersprak die beschuldiging in een filmpje.

De agenten kwamen af op een melding van “een schreeuwende man” voor de deur van het restaurant, vertelt de woordvoerder in de video. Het lukte ze niet om contact met hem te leggen. Toen de man de ruiten begon in te slaan, trokken de politiemensen hun handschoenen aan en maakten ze een plan om hem aan te houden. Zodra hij weer naar buiten kwam, sproeiden ze pepperspray en werkten ze hem tegen de grond, aldus de politievoorlichter:

“Dat is een moment waarop de collega’s gewacht hebben om dat veilig te kunnen doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de verdachte en de omstanders.”

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Aanhouding verdachte vernieling restaurant. Meer weten? Politiewoordvoerder Leo Dortland legt uit. https://t.co/Ce9dq2pizS
    • Maarten Back
    • Bastiaan Nagtegaal