Leraren PO in Actie starten eigen vakbond

Zo wil de actiegroep een plek afdwingen bij de cao-onderhandelingen. De oprichters zeggen niet op de oude vakbonden te vertrouwen.

Leraren tijdens de protestmanifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark n Den Haag.
Leraren tijdens de protestmanifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark n Den Haag. Foto Bas Czerwinski/ANP

Actiegroep voor basisschoolleraren PO in Actie richt een eigen vakbond op. Dat meldt de groep op zijn website. Voornaamste doel van het plan is om mee te kunnen praten met de aanstaande cao-onderhandelingen.

In de Volkskrant lichtten oprichters Thijs Roovers en Jan van de Ven hun plannen toe. Daarin zijn ze niet alleen kritisch op het kabinet, maar ook op de andere vakbonden, waar volgens PO in Actie bestuurders actief zijn die zelf geen les geven. Daardoor is er een kloof tussen het bestuur van de vakbonden en hun achterban, meent Roovers:

“We hadden de strijd voor een beter salaris en een lagere werkdruk graag door de bonden laten voeren. Maar ze hebben het niet opgepakt. Er gebeurt geen ene donder.”

Binnen een week kunnen er tienduizend leden zijn, denkt PO in Actie. Roovers en Van de Ven blijven voor de klas staan. Ze willen met de contributie één dag per week vrij kunnen nemen om te onderhandelen over de cao.

1,4 miljard euro investeren

PO in Actie is in korte tijd vrij groot geworden. In februari werd er een Facebookgroep opgericht, waar duizenden leraren zich bij aanmeldden. De actiegroep was betrokken bij de grootste lerarenstaking ooit in Nederland, begin oktober. Daar kwamen 60.000 mensen op af. Ook ondertekenden 350.000 mensen een petitie voor meer investeringen in het basisonderwijs.

Lees ook: PO in Actie brengt duizenden leraren op de been

Deze week kondigde PO in Actie aan op 12 december weer te staken, dit keer minder grootschalig. Ze vinden de 750 miljoen die het nieuwe kabinet voor basisonderwijs heeft uitgetrokken niet genoeg. De groep wil dat er 1,4 miljard euro wordt geïnvesteerd, om de werkdruk te verminderen en een stijging van salarissen te kunnen betalen.