Julio Poch vreesde in de cel voor zijn leven

Dodenvluchten Argentinië Na ruim acht jaar detentie is piloot Julio Poch weer in Nederland. Waarschijnlijk dient hij een schadeclaim in.

Oud-piloot Julio Poch tijdens zijn persconferentie op Schiphol.
Oud-piloot Julio Poch tijdens zijn persconferentie op Schiphol. Foto Remko de Waal

Piloot Julio Poch heeft tijdens zijn ruim acht jaar durende gevangenschap in Argentinië meermalen de vrees gehad dat hij zijn detentie niet zou overleven.

Dat zei een geëmotioneerde Poch vanmiddag op een persconferentie op Schiphol. Hij is vanochtend na een vlucht uit Buenos Aires via Sao Paulo teruggekeerd in Nederland: acht jaar, twee maanden en zeven dagen na zijn arrestatie in Valencia. „Ik wil niet melodramatisch doen”, zei Poch, maar hij zei bang te zijn geweest dat er in Argentinië iets met hem zou gebeuren. Poch werd vorige week in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten veertig jaar geleden. Er was tegen hem levenslang geëist.

‘Nieuwe misverstanden’

Poch legde een verklaring af in het Engels. Na zijn lange detentie beheerst hij de Nederlandse taal niet voldoende meer en hij wilde naar eigen zeggen „nieuwe misverstanden” voorkomen, „want daarmee is deze zaak begonnen”. Poch zei er altijd op te hebben vertrouwd dat hij zou worden vrijgesproken. Hij zei dat tijdens het proces zijn onschuld is aangetoond. Dat verklaart volgens hem ook waarom hij de enige was die in een groep van in totaal 54 verdachten unaniem door drie rechters is vrijgesproken.

Poch zei nog niet te weten of hij het hoger beroep zal bijwonen dat al door het Argentijnse OM is aangekondigd. Zo’n proces zal zeker nog twee jaar op zich laten wachten. De piloot zei „nog geen excuses te hebben ontvangen van Nederlandse autoriteiten”. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei dat het „in de rede ligt” dat Poch juridische procedures zal beginnen tegen de Nederlandse staat. Volgens Knoops is er door het Nederlandse OM „onprofessioneel en onkundig onderzoek uitgevoerd” tegen Poch. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een forse schadeclaim.

Poch zei de komende weken vooral te willen benutten om de zeven kleinkinderen te leren kennen die tijdens zijn gevangenschap in Nederland zijn geboren. De twee dochters van Poch, Mariana en Alejandra, en zoon Andy wonen in Nederland.

    • Marcel Haenen