Julio Poch via São Paulo naar Nederland gereisd

Hij reisde in het geheim naar Brazilië. De angst bestond dat het OM hem zou verbieden Argentinië te verlaten in afwachting van het hoger beroep.

Julio Poch in de rechtszaal in Buenos Aires.
Julio Poch in de rechtszaal in Buenos Aires. Foto Victor R. Caivano/AP

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch heeft woensdag via een zo veel mogelijk geheim gehouden operatie Argentinië verlaten en is via São Paulo naar Nederland gereisd. Hij kwam donderdag aan het eind van de ochtend aan op Schiphol.

Een week geleden werd Poch door een Argentijnse rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten. Hij zat ruim acht jaar in voorarrest omdat hij volgens de Argentijnse justitie veertig jaar geleden, ten tijde van het toenmalige militaire bewind, dertig mensen uit een vliegtuig zou hebben gegooid.

Poch kon worden vervolgd nadat het Nederlandse OM hem door een truc en via Spanje in 2009 had ‘uitgeleverd’ aan Argentinië. Hij werd vorige week door de drie rechters die over hem moesten oordelen met unanieme stemmen vrijgesproken. Hij zat bijna drieduizend dagen in voorarrest.

Lees ook: Poch wil vooral snel naar huis toe

Op Schiphol hield Poch een persconferentie.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen ‘Ik ben vrijgesproken omdat ik mijn onschuld heb kunnen aantonen’ Julio Poch geëmotioneerd op Schiphol. https://t.co/fw7PNtfH9Z
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Julio Poch zegt ‘nog geen enkele excuses te hebben ontvangen van Nederlandse autoriteiten’ https://t.co/gZbOiK0RhL
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen De arrestatie van #JulioPoch was het resultaat van ‘onprofessioneel en onkundig onderzoek in Nederland’ zegt advoca… https://t.co/cx0D1LNC3b

Hoger beroep

Poch is de afgelopen dagen in Buenos Aires druk bezig geweest met het regelen van papieren om het land te kunnen verlaten. De vrees bestond dat het Argentijnse OM hem alsnog zou verbieden uit te reizen. De aanklager in zijn zaak heeft namelijk al hoger beroep aangekondigd.

Volgens zijn advocaten had zijn geheime route via Brazilië niets te maken met een poging Argentinië te ontvluchten. Op die manier kon hij in alle rust naar Nederland vliegen.

De motivering van het vonnis in de zaak Poch en 53 medeverdachten wordt pas op 5 maart bekend. Het is nog onduidelijk of Poch de behandeling van een hoger beroep in Argentinië zal moeten bijwonen.