Homo’s mogen trouwen in Australië

Het Australische parlement heeft na een lang en fel nationaal debat het homohuwelijk goedgekeurd.

Blijdschap in het Australische parlement nadat het wetsvoorstel is aangenomen.
Blijdschap in het Australische parlement nadat het wetsvoorstel is aangenomen. Foto Lukas Coch/EPA

Het Australische parlement heeft het huwelijk opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. De uiteindelijke beslissing viel donderdag na een lange en bittere campagne. Van de 150 parlementariërs stemden er vier tegen, melden Australische media. De eerste stellen kunnen naar verwachting volgende maand al trouwen. Gegadigden hebben zich volgens persbureau AP onmiddellijk gemeld.

Hoewel premier Malcolm Turnbull zich in eerste instantie persoonlijk uitsprak voor legalisering van het homohuwelijk, was er weerstand binnen zijn conservatieve coalitie. Een stemming in het parlement durfde hij daarom niet aan. Een nationale enquête moest eraan te pas komen voordat hij een wetsvoorstel wilde indienen.

De campagne in aanloop naar de stemming was keihard. “Stop the fags”, zo luidde de boodschap van tegenstanders

In de niet-bindende peiling, die per post werd gehouden, toonde bijna 62 procent van de deelnemers zich voorstander. Meer dan 12,7 miljoen Australiërs namen deel aan de stemming, zo’n 80 procent van het electoraat.

‘Voor gelijkheid’

De Australische senaat stemde vorige week in al in met het wetsontwerp. Premier Turnbull zei donderdag na afloop van de stemming: “Vandaag hebben we voor gelijkheid gestemd, voor liefde.” Direct na de stemming brak op de publieke tribune een enorm gejuich los.

Met aannemen van deze wet worden ook homohuwelijken erkend die in andere landen zijn gesloten.

Australië is het 26ste land dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. Door een beslissing van het Oostenrijkse Constitutionele Hof, eerder deze week, is het huwelijk in dat land vanaf 2019 opengesteld. Nederland was in 2001 het eerste land waar tussen twee personen van hetzelfde geslacht voor de wet met elkaar mochten trouwen.