Grapperhaus: onderzoek onafhankelijkheid WODC

Zijn ministerie bleek zich bemoeid te hebben met onderzoek dat onafhankelijk werd geacht.

Toenmalig Justitieminister Opstelten in een wietkwekerij. Foto Maarten Hartman

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) laat onderzoek doen naar het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Dat hij heeft hij donderdag in een brief laten weten aan de Kamer. Aanleiding is de onthulling van Nieuwsuur dat topambtenaren van het ministerie onderzoek manipuleerde om politiek gevoelige conclusies te voorkomen.

Het ministerie mengde zich in twee onderzoeken van het in principe onafhankelijke WODC over drugsbeleid, aldus Nieuwsuur. Ambtenaren bewerkten in 2013 een onderzoek waaruit was gebleken dat het beleid om drugstoerisme te ontmoedigen niets oploste. Een jaar later herschreef toenmalig minister Opstelten een onderzoeksvraag om de conclusie af te dwingen dat legalisering van wiet juridisch onmogelijk is.

Lees ook: ‘Manipulatie onderzoek is gebruikelijk

Er komt onafhankelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid van de rapporten, kondigde Grapperhaus donderdag aan. Ook wordt bekeken of de manier waarop het WODC en het ministerie samenwerken de onafhankelijkheid van de onderzoekers in de weg zit.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de affaire, meldt ANP. Dat moet nog voor Kerstmis plaatsvinden.

    • Bastiaan Nagtegaal