Opinie

    • Monique Gooren

Gooi je pumps het raam uit, Willemijn, Astrid, Annechien

Ook mannen zien er op tv graag deskundig en aantrekkelijk uit, maar ze hoeven er geen pijn voor te lijden, schrijft .

Pump en naaldhak. Als ik de vrouw op de werkvloer zo verbeeld zie, denk ik er een luie vormgever bij. Altijd een man. Want er is geen vrouw die de vrouwelijke professional reduceert tot een schoen. En zeker niet deze schoen. Wel eens op pumps gelopen?

Niemand draagt ze, omdat ze zo lekker zitten. Maar iedereen snapt waar ze voor staan. Hoe hoger de hakken, hoe meer je je benen uitstrekt om op je voorvoet te balanceren. Moet ik uitleggen hoe het voelt om op schoenen te lopen die je tenen samenpersen en je dwingen om met je volle gewicht op die paar middenvoetsbeentjes te steunen die daar niet voor gemaakt zijn?

Daar gaat het dan ook niet om. Dit schoeisel maakt je namelijk mooier: de hoge hakken forceren je in een houding die je benen langer en je borsten groter laten lijken. Om je evenwicht te bewaren, span je je buik en billen aan. Dat geeft alles wat je draagt meer allure, mits je je staande houdt. Pumps zijn voor van alles bedoeld, maar niet om op te lopen. Bij elke stap moet je immers nadenken hoe je je voeten neerzet. Ideale dinerschoenen: na een spectaculaire entree kom je alleen nog voor toiletbezoek overeind.

Verboden laarsjes

Ook bij het NOS-journaal moeten vrouwen hun deskundigheid benadrukken met pumps. Stel: je bent afgestudeerd in Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit Wageningen. Na wetenschappelijk onderzoek in Melbourne en Miami weet je nog meer van klimaat en het weer. Toch mag Willemijn Hoebert in elke uitzending de kijkers op hoge hakken vertellen wat voor weer het wordt. De manier waarop ze zich van links naar rechts beweegt, verraadt dat die pumps niet haar eigen idee waren. Maar de laarsjes waarop ze een stuk mobieler was, mogen niet meer.

Nu weet ik dat er een stylist is ingehuurd om de vrouwen (en mannen?) bij het NOS-journaal te adviseren over hun outfit. Toch is het me een raadsel waarom ze op torenhoge hakken beter hun werk zouden doen. En het stoort me. Want in de voorbeeldfunctie die Willemijn, Annechien en Astrid hebben, kunnen zij zichzelf ook op een andere manier presenteren. Rob en Marco hadden de pumps allang het raam uit gesmeten, als zij die moesten dragen. Ook mannen zien er graag deskundig en aantrekkelijk uit. Maar ze lijden er geen pijn voor. Dat zou ook voor vrouwen de norm moeten zijn.

Hoepelrok en corset

Wij hebben ons bevrijd van hoepelrok en corset. Twintig jaar geleden al stuurden modeontwerpers Paco Rabanne en Narciso Rodriguez mannequins op Birkenstocks de catwalk op. Sindsdien zijn mooi en comfortabel echter niet naar elkaar toe gegroeid. Om aandacht op tv te verdienen hebben vrouwen niet genoeg aan deskundigheid, maar moeten zij nog steeds zo aantrekkelijk mogelijk (voor mannen) in beeld komen.

Ik daag de dames van het NOS-journaal uit om als de professionals die ze zijn op tv te verschijnen in kleren en schoenen die lekker zitten en goed staan. Niet alleen voor alle jonge vrouwen die zich aan hen spiegelen. Maar voor alle kijkers van het NOS-journaal. Deskundigheid verdient geen hoge hakken. Deskundigheid verdient het serieus genomen te worden.

    • Monique Gooren