‘Glazing Ball’ van Jeff Koons komt naar Amsterdam

Meesterwerk Elk jaar toont De Nieuwe Kerk een religieus geïnspireerd meesterwerk. Volgend jaar een Madonna met Kind van de Amerikaan Jeff Koons.

Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15
Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15

Een spiegelende bol, die op een geschilderde aluminium plaat aan de voorkant aan het schilderij is bevestigd: zo worden toeschouwers van de Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons letterlijk het nu driedimensionaal geworden schilderij in getrokken. Vanaf 17 februari volgend jaar is het kunstwerk te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het gaat om een van de Gazing Ball Paintings die Jeff Koons (1955) sinds 2014 maakt. Feitelijk is het een combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde Madonna en Kind met vier heiligen (1500–01), van de Italiaanse Renaissanceschilder Perugino en een gladde, kobaltblauwe glazen bol. De Nieuwe Kerk beschrijft „het opnemen van de toeschouwers in het kunstwerk” als: „Het hier en nu wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid.”

Jeff Koons en zijn assistenten schilderden het schilderij na, na een analyse op microniveau van de gebruikte kleuren. Volgens De Nieuwe Kerk is het nu „in wezen een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Perugino ook als meesterwerk geldt”. De uit Umbrië afkomstige Perugino was leermeester van Rafaël.

De Gazing Ball is voor de Nieuwe Kerk het Meesterwerk van 2018, kunstwerken met een religieuze of spirituele lading die bijna nooit worden uitgeleend. Eerdere Meesterwerken waren Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016) en Pentecostés van El Greco (2017).