General Electric schrapt 12.000 banen

Veel ontslagen vallen in Europa, maar niet in Nederland. Ze zijn een gevolg van de verschuiving naar hernieuwbare energie.

Foto Stephane Mahe/Reuters

General Electric, een van de grootste bedrijven van de Verenigde Staten, gaat 12.000 banen schrappen. Dat maakte het industriële concern donderdag bekend. De ontslagen vallen in de energietak, waar eenvijfde van de werknemers GE weg moet. “De aankondiging heeft bijna geen impact op Nederland”, laat een woordvoerder van GE Benelux, waar ongeveer tweeduizend mensen werken, weten.

Met de ontslagronde wil GE 1 miljard dollar besparen in 2018 bij GE Power. In totaal wil het bedrijf, met een jaaromzet van 127 miljard dollar en bijna 300.000 werknemers wereldwijd, de kosten met 3,5 miljard dollar drukken in 2017 en 2018.

Naar hernieuwbare energie

De ontslagen zijn een gevolg van de verschuiving van de energie-activiteiten van het concern: van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. “Traditionele energiemarkten, waaronder gas en steenkool, zakken in”, meldt GE in een persverklaring.

GE maakte niet bekend in welke landen de ontslagen vallen. Woensdag lekte er al via de Franse krant Les Echos uit dat GE in Europa 4.500 banen schrapt. Het merendeel van de banen zou verdwijnen in Zwitserland (1.200 tot 1.300 banen), Duitsland (1.000 tot 1.050 banen) en het Verenigd Koninkrijk (650 tot 670 banen). Frankrijk zou worden gespaard.

Onlangs zette ook het Duitse Siemens het mes in zijn energie- en gastak. Daarbij gaan wereldwijd 6.900 banen verloren, waarvan 600 in Hengelo.

Luchtvaart, gezondheidszorg, energie

Het conglomeraat wil zich verder concentreren op zijn activiteiten op het gebied van luchtvaart, gezondheidszorg en energie. In januari 2016 verkocht het zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese Haier Group. Het zette dit jaar ook zijn lichtdivisie in de etalage. Het afstoten van de lichtdivisie was een symbolische stap; Thomas Edison, een van de uitvinders van de elektrische lamp, was in de 19de eeuw een van de grondleggers van GE.

Ook Philips en Siemens deden de afgelopen jaren afstand van hun verlichtingstak. Philips stootte die activiteiten af door ze onder te brengen in Philips Lighting en Siemens deed dat in Osram Light. Philips richt zich meer op medische apparatuur. GE Healthcare is nu een van de grote concurrenten van Philips.

Halvering dividend

GE beleeft een roerig jaar. Het moest in oktober een winstwaarschuwing voor 2017 afgeven. In november halveerde het zijn kwartaaldividend. Het was de derde keer in het 125-jarige bestaan van het concern dat het moest korten op zijn dividend, de eerste keer was tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig, de tweede keer tijdens de financiële crisis in 2009.

Verder ging dit jaar het bestuur op de schop. John Flannery nam per 1 augustus na zeventien jaar de dagelijkse leiding over van Jeff Immelt (61), die vertrok als bestuursvoorzitter.

Correctie (7 december 2017): In een eerdere versie stond “Phlips Lightning”. Dat moest “Philips Lighting” zijn.