Geen wedstrijden in Brussel tijdens EK 2020

De openingswedstrijd van het EK wordt in Rome gespeeld. Nederland was ook in de race voor de eerste wedstrijd.

De openingswedstrijd van het EK wordt in het Olympisch Stadion in Rome gespeeld. Foto Vlaudio Peri/EPA

Brussel is in 2020 toch geen gaststad voor het Europees kampioenschap voetbal. Dat heeft de Europese voetbalfederatie UEFA donderdagmiddag bekendgemaakt bij de presentatie van de speelsteden voor het EK.

Het EK in 2020 wordt in dertien landen gespeeld wegens het 60-jarige bestaan van de UEFA. Het plan was dat Brussel daarbij ook een rol toebedeeld kreeg, maar wegens onduidelijkheden over onder meer het nog te bouwen stadion, besloot de voetbalbond toch anders.

De betreffende wedstrijden die in België gespeeld zouden worden, worden nu gespeeld in Wembley, het belangrijkste stadion van Londen. Dat stadion was al speelstad voor een halve finale en de finale en omdat de wedstrijden nu niet in Brussel gespeeld worden, is Londen het decor van zeven wedstrijden.

Amsterdam

De openingswedstrijd van het EK wordt in Rome gespeeld. De UEFA besloot het Olympisch Stadion in de hoofdstad van Italië de voorkeur te geven boven onder meer de Amsterdam ArenA. Verder waren ook Glasgow en Sint-Petersburg kandidaat. Amsterdam verzorgt op het EK wel samen met Boekarest de wedstrijden in groep C. In de Amsterdam Arena worden drie groepsduels en een achtstefinale gespeeld.

De andere speelsteden zijn Rome en Bakoe (groep A), Sint-Petersburg en Kopenhagen (Groep B), Londen en Glasgow (groep D), Bilbao en Dublin (groep E) en München en Boedapest (groep F).

    • Maarten Back