Catherine De Bolle: eerste Belgische én vrouwelijke Europol-directeur

Uitgerekend België, waar de politie zwaar onder vuur lag ten tijde van de aanslagen, mag de baas van Europol leveren. Met dank aan stevig lobbywerk.

De Belgische Catherine De Bolle is de nieuwe Europol-directeur. Foto Dirk Waem/Belga

Maandenlang heeft de Belgische regering er alles aan gedaan de Europese topfunctie in de wacht te slepen. Met succes. Catherine De Bolle, hoofd van de Belgische federale politie, wordt directeur van Europol. Ze is de eerste vrouw, maar ook de eerste Belg die de Europese politiedienst leidt. Opvallend voor een land waar heel Europa twee jaar geleden hoofdschuddend naar keek vanwege de falende politiediensten bij de aanslagen.

De Bolle, sinds 2015 ook Europees vertegenwoordiger in het uitvoerend comité van Interpol, heeft op het allerhoogste niveau ervaring met politionele samenwerking. Ze was in 2012 de eerste vrouw die tot hoofd van de federale politie werd benoemd. Daar moest de nu 47-jarige een brug vormen tussen de verschillende politie-instanties, maar vooral de efficiëntie van en het vertrouwen in de politie versterken.

Slecht imago

De Belgische politiediensten hebben een slecht imago: rondom de aanslagen liep de jacht in Molenbeek spaak, de gebrekkige samenwerking tussen de zes Brusselse politiezones ligt al jaren onder vuur, en onlangs laaide de kritiek weer op toen bleek dat de politie tijdens rellen in de hoofdstad verkeerd handelde door een gebrek aan voorbereiding en samenwerking.

Toch is men over De Bolle en haar organisatiekwaliteiten enthousiast. Voor de Belgen is haar benoeming bij Europol het bewijs dat het vertrouwen in de Belgische politie hersteld is. Er ging wel heel wat diplomatiek gelobby aan vooraf. Tot op het laatst was het nog spannend of het ging lukken, maar blijkbaar stond België in de Europese banencaroussel vooraan om een mooie toppositie toebedeeld te krijgen. Ze begint op 1 mei 2018.

    • Anouk van Kampen