Duurste schilderij komt te hangen in Abu Dhabi

De koper van ‘Salvator Mundi’, een weinig bekende Saoedische prins, is om meerdere redenen opvallend.

Christie's-medewerkers krijgen biedingen doorgebeld voor Salvator Mundi tijdens de veiling.
Christie's-medewerkers krijgen biedingen doorgebeld voor Salvator Mundi tijdens de veiling. Foto Tomothy A. Clary/AFP

Het duurste schilderij ter wereld, de aan Leonardo da Vinci toegeschreven Salvator Mundi, komt te hangen in het Louvre in Abu Dhabi. Dat heeft het splinternieuwe museum woensdag bekendgemaakt. The New York Times wist woensdag ook te melden dat het werk is gekocht door een van de minder bekende Saoedische prinsen.

Op 16 november werd het vijfhonderd jaar oude Salvator Mundi geveild voor 450,3 miljoen dollar (380 miljoen euro) door veilinghuis Christie’s in New York. Het was tot nu toe niet duidelijk wie het werk had gekocht en waar - en óf - het te zien zou zijn.

Twitter avatar LouvreAbuDhabi Louvre Abu Dhabi Le Salvator Mundi de Vinci viendra au #LouvreAbuDhabi https://t.co/zW1z4pRoG9

Dependance

De Franse president Emmanuel Macron zelf opende op 8 november een dependance van het Louvre in Abu Dhabi, het rijkste van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Abu Dhabi betaalde een half miljard euro aan het Louvre om die naam dertig jaar te mogen dragen.

Het museum zet zich met Salvator Mundi direct nog sterker neer in het hart van de kunstwereld. Franse musea leenden al driehonderd werken uit en de afgelopen jaren kocht het museum voor 40 miljoen euro per jaar aan kunst. Daarbij zitten werken van Mondriaan, Gauguin en Manet.

Lees ook: Naar het Louvre? Dat kan nu ook in Abu Dhabi

Onbekende beller

Salvator Mundi werd gekocht door een onbekende telefonische bieder, maar The New York Times schreef woensdag op basis van veilingdocumenten dat dat de Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud is geweest.

De prins staat niet bekend als kunstverzamelaar of als zeer rijk, maar is wel een vriend van de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman. Mohammed bin Salman staat weer dicht bij de koninklijke familie in Abu Dhabi, waar het schilderij nu komt te hangen.

Anticorruptie

De kroonprins leidt op dit moment de grootste anticorruptieoperaties van het land ooit, waarin ook elf prinsen en vier ministers werden opgepakt. Dat prins Bader hier niet bij hoort, is een van de duidelijkste voorbeelden van het selectieve karakter van die operatie, schrijft The New York Times.

Lees meer over het schilderij: ‘De laatste Da Vinci’ voor 380 miljoen euro geveild

Dat een lid van het Saoedische koningshuis het schilderij heeft gekocht is ook opvallend, omdat Saoedi-Arabië een streng islamitisch land is. Volgens de islam is Christus niet de ‘redder van de wereld’, zoals de titel van het schilderij luidt, maar een profeet. Veel moslims zien het afbeelden van profeten als heiligschennis.

Veilingrecord

Salvator Mundi bracht twaalf jaar geleden op een Amerikaanse boedelveiling nog 10.000 dollar op. Inmiddels wordt het werk (vaak ten dele) toegeschreven aan Da Vinci. Het vorige veilingrecord stond op naam van Picasso’s Vrouwen van Algiers, dat in mei 2015 voor 179,4 miljoen dollar werd verkocht, eveneens bij Christie’s.

Luister naar de aflevering over ‘Salvator Mundi’ van de NRC-podcast Kunst!:

Beluister ook andere afleveringen van Kunst!
    • Menno Sedee