De suggestie was pikant genoeg

Stoel Christine Keeler (1942-2017) werd het middelpunt van een schandaal in 1963; de foto en de stoel waarop ze naakt poseerde een icoon.

De ‘Keeler-stoel’ in het Victoria & Albert Museum in Londen, met de foto van Lewis Morley
De ‘Keeler-stoel’ in het Victoria & Albert Museum in Londen, met de foto van Lewis Morley Foto Richard Stonehouse/HH/Camera Press

Nu Christine Keeler is overleden, duikt overal De Foto Met De Stoel weer op. Ze was 21 in 1963, toen uitkwam dat ze het bed deelde met John Profumo, Brits minister van Defensie, én met Jevgeni Ivanov, diplomaat en KGB’er. Alleen al de suggestie dat de Sovjets zo geheimen hadden kunnen bemachtigen, was genoeg voor een rel die Profumo zijn baan kostte en háár zes maanden cel. Maar voor miljoenen mannen (en Nederlandse puberjongens) was het idee van landverraad bijzaak.

Keeler poseerde in de studio van de Londense fotograaf Lewis Morley, in de dagen dat de Profumo-affaire een climax bereikte; de eerste keer dat het privéleven van een politicus binnenstebuiten werd gekeerd. De foto’s waren bedoeld als publiciteitsmateriaal voor een film over haar. De film zou er niet komen maar de fotosessie – zo’n dertig beelden in zwartwit – werd klassiek. Na een aantal geklede poses drongen de filmproducers aan op naaktfoto’s, herinnerde Morley zich. Ze weigerde, maar móést wel: het stond in haar contract.

Morley vroeg alle aanwezigen de studio te verlaten. Binnen vijf minuten zat het karwei erop. Hij liet Christine Keeler zo op een stoel zitten dat ze evident naakt was, maar zonder iets onwelvoeglijks te tonen. De suggestie was pikant genoeg.

Ook de stoel werd beroemd(er); het was een kopie van het vermaarde ‘model 3107’ van vormgever Arne Jacobsen. Een jaar eerder had Morley er een aantal op de kop getikt, altijd handig in een fotostudio. Nadien hebben ook anderen er ironisch op geposeerd, zoals Dame Edna, tv-interviewer David Frost en toneelschrijver Joe Orton. Nadat Morley de stoel en de contactprints van zijn sessie met Keeler in 2002 aan het Victoria & Albert Museum had geschonken, liet Keeler zich er nog eens op poseren, gekleed nu, bij de verschijning van haar biografie, The Truth at Last.

Model 3107, overal ter wereld nagemaakt, staat nu algemeen bekend als ‘Keeler-stoel’.

Correctie: (18 december: In een eerdere versie stond dat Christine Keeler zes jaar in de cel zat; dit moet zijn zes maanden [red.].